Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Se rescrie istoria întregii Europe? E vorba de strămoșii rușilor și ai neamurilor slave
Articole online

Se rescrie istoria întregii Europe? E vorba de strămoșii rușilor și ai neamurilor slave

Când au ajuns slavii în Europa?

Mai nou a apărut, însă, o altă teorie care susține că strămoșii slavilor se aflau în Europa acum 3-4 mii de ani. Printre susținătorii acestei noi teorii se află și oamenii de știință din Polonia care au studiat diversitatea ADN-ului slavilor.

Savanții de la Colegiul de Medicină al Universității Nicolaus Copernic din Bydgoszcz au făcut cercetări laborioase privind istoria slavilor pe baza ADN-ului mitocondrial (ADNmt). Pe baza rezultatelor obținute, cercetătorii polonezi speră să rescrie istoria Europei.

Studiile genetice contrazic istoria oficială

„Începem o discuție cu arheologii, care în marea majoritate susțin că etnogeneza slavă este relativ recentă. Potrivit acestora, slavii ca etnii au apărut în Europa abia în Evul Mediu timpuriu. Astfel de concluzii au la bază obiectele de cultură materială găsite în Europa. Noi, pe baza unor studii genetice, am stabilit că unii dintre strămoșii slavilor au ajuns în Europa mult mai devreme, chiar acum 4 mii de ani „- susține profesorul Tomasz Grzybowski, membru al echipei de cercetare

Studiul cercetătorilor polonezi a fost realizat pe mostre prelevate de la 2 500 de oameni din diferite populații slave moderne, inclusiv polonezi, cehi, slovaci, ruși, bielaruși, ucraineni și croați, sârbi și sloveni.

„Ne-am concentrat pe ADN-ul mitocondrial. Acest ADN se moștenește doar pe linia feminină. Mama transmite ADN-ului urmașilor ei, iar fiicele ei îl transmit mai departe. Recombinarea materialului genetic nu are loc, deci nu există aditivi pentru materiale de paternitate. Variația se datorează mutațiilor care se acumulează în timp. Privind moștenirea ADN-ului mitocondrial la scară evolutivă, putem trasa grafic un fel de arbore genealogic, care este o genealogie maternă pură „- a explicat prof. Tomasz Grzybowski.
El a adăugat că ADNmt are doar treisprezece gene care codifică proteine ​​​​care nu afectează caracteristicile externe .

Geneticienii împart bazinul modern de ADNmt în așa-numitele haplogrupuri, grupuri de molecule cu anumite mutații, derivate dintr-un strămoș comun. Haplogrupurile au originea într-un anumit loc și timp – cu alte cuvinte, fiecare pleacă de la o „fondatoare”.

„Am încercat să stabilim când au apărut anumite haplogrupuri. Pe baza vârstei evolutive a acestor haplogrupuri s-au tras concluzii cu privire la originea populației din Europa Centrală și de Est”, susține cercetătorul.
Oamenii de știință polonezi au ajuns la concluzia că unele sub-haplogrupuri au o origine central-europeană, iar vârsta lor evolutivă este avansată. „Aceste grupuri au apărut acum câteva mii de ani”, e de părere Tomasz Grzybowski.
„Arborele genealogic” dezvoltat se bazează pe ADNmt poate fi confruntat cu alte date despre etnogeneza slavă care vin din partea arheologilor, lingviştilor şi istoricilor.

Autohtonism versus migraționism

Până acum, oamenii de știință nu au putut ajunge la niciun acord cu privire la originea slavilor.

Susținătorii autohtonismului slav cred că strămoșii slavilor se aflau deja în Europa Centrală cel mai târziu în Epoca Bronzului și a Fierului.
Migraționiștii cred, dimpotrivă, că slavii au ajuns în Europa relativ recent – în secolele 3-4 d.Hr. – în bazinul Niprului, Pripyat și Prut, care se află în Ucraina actuală – și de acolo au migrat rapid spre Europa Centrală și de Est.
„Datele noastre nu reflectă acest lucru (teoria migraționistă). Găsim componente ale mtADN-ului slavilor prezente în Europa Centrală în epoca bronzului, deci cel puțin în mileniul III î.Hr.” – afirmă Grzybowski, care explică faptul că mutațiile găsite la slavi s-au dezvoltat în Europa în perioada antică.
„Studiile genetice nu vor explica misterele culturale. Baza genetică este una, iar cultura materială este altceva”, susține Tomasz Grzybowski, citat de Polish Science.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola