Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Se naște „adevăratul coșmar al SUA”. Chinezii, ultimul avertisment pentru Biden
Articole online

Se naște „adevăratul coșmar al SUA”. Chinezii, ultimul avertisment pentru Biden

„Unirea” ruso-chineză, „un adevărat coșmar pentru Statele Unite”

Jurnaliștii chinezi susțin că SUA greșește punând presiune asupra Rusiei și Chinei. Dacă cele două țări se vor uni, situația se va transforma într-un adevărat coșmar pentru Statele Unite.
În susținerea acestei viziuni, ziarul Global Times scrie despre rezultatele discuțiilor purtate cu o zi înainte, 15 decembrie, între președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin.

Occidentul a intensificat recent amenințările împotriva Rusiei și Chinei, prezentându-le ca forțe distructive în Ucraina și strâmtoarea Taiwan și insistând obsesiv asupra nevoii de a rămâne vigilenți împotriva lor, deoarece „pregătesc o tentativă de asasinat”. Americanii au intensificat presiunea militară și politică în încercarea de a forța Moscova și Beijingul să renunțe la interesele lor naționale cheie, se spune în articol.

„Washingtonul face o greșeală istorică punând presiune atât asupra Rusiei, cât și asupra Chinei. Americanii se lasă purtați de egocentrism și fabrică acuzații false la adresa Moscovei și Beijingului privind „încălcarea regulilor internaționale” și „contestarea ordinii internaționale”. A făcut ca toată lumea să creadă în această minciună, intrând într-o confruntare periculoasă cu Rusia și China”, subliniază ziarul.

„Deși Washingtonul are avantajul puterii, nu poate zdrobi nici Moscova, nici Beijingul. O ciocnire strategică cu oricare dintre cele două țări va avea costuri insuportabile pentru SUA. Și dacă se unesc, situația se va transforma într-un adevărat coșmar american”, scriu ziariștii chinezi.

Avertisment pentru aliații americanilor

Mai mult, Global Times avertizează că statele aliate americanilor „se joacă cu focul respectând ordinele SUA sau chiar bazându-se pe puterea SUA pentru a provoca China și Rusia”.

„Ar fi bine să nu testeze puterea angajamentelor SUA de a -și proteja aliații. Dacă trec linia roșie, pedeapsa lor va fi inevitabilă, fie că sunt sau nu aliați ai Statelor Unite”, spune Global Times.
De asemenea, ziarul susține că „Rusia și China au făcut din dezvoltarea pașnică o prioritate în strategiile lor naționale și caută să evite conflictul”, „Este timpul ca Occidentul să încerce să facă un pas înapoi și să vadă imaginea de ansamblu”.

„Amenințarea și presiunea asupra unei puteri majore este o cale deliberat proastă. Este deosebit de lipsit de înțelepciune să faci asta împotriva a două mari puteri în același timp. Washingtonul trebuie să învețe să respecte interesele de bază ale altor țări majore. O superputere mondială nu ar trebui să fie obsedată numai de putere și să creadă că poate face orice. Acesta este mesajul principal pe care Statele Unite trebuie să-l învețe”, conchide ziarul.

Rusia și China se fac că au uitat vechea dușmănie

Pe 15 decembrie, Vladimir Putin și Xi Jinping au susținut a doua videoconferință din acest an. Aceasta este cea de-a 37-a întâlnire a conducerilor celor două țări din 2013 încoace. Putin și Xi au discutat o gamă largă de probleme și ambii și-au exprimat satisfacția față de evoluția actuală a relațiilor chino-ruse. Liderul rus a afirmat că relațiile dintre cele două țări sunt „un adevărat model de cooperare interstatală în secolul XXI”, scrie site-ul rusesc eadaily.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola