Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Scurgerea masivă de documente clasificate arată că SUA își spionează și aliații, nu doar pe Federația Rusă
Articole online

Scurgerea masivă de documente clasificate arată că SUA își spionează și aliații, nu doar pe Federația Rusă

SUA-Rusia

Scurgerea masivă de documente clasificate arată că SUA își spionează și aliații, nu doar pe Federația Rusă

Departamentul de Justiție al SUA a deschis o investigație cu privire la scurgerea de documente americane aparent clasificate privind Ucraina și alte dosare de securitate, care au apărut pe rețelele de socializare. Şi Pentagonul a deschis o anchetă.

„Scopul ‘scurgerii’ de informații secrete este evident: de a distrage atenția, de a arunca îndoieli și suspiciuni reciproce, de a semăna discordie. Este un joc obișnuit al serviciilor secrete ruse. Pentru a menține briefing-uri deschise, pentru a adăuga informații false sau unele părți din interceptări și a le publica pe rețelele de socializare, legalizând „scurgerea de informații’ „, a scris pe Twitter Mihailo Podoliak, consilier al șefului Președinției ucrainene.

Premierul rus Mihail Mișustin le-a interzis oficialilor guvernamentali să părăsească țara fără o permisiune specială, relatează „Kyiv Independent”, citând publicația rusă „The Bell”. Permisele pot fi eliberate de Mișustin numai pentru călătoriile oficiale, iar restricțiile nu se aplică angajaților Administrației Prezidențiale.

La începutul acestei săptămâni, „Financial Times” a scris că serviciile de securitate ale Rusiei confiscă pașapoartele înalților oficiali și directorilor companiilor de stat pentru a împiedica deplasările în străinătate, „în timp ce paranoia privind scurgerile de informații și dezertările iau amploare în regimul președintelui Vladimir Putin”.

Documentele ar putea afecta relațiile diplomatice și în alte feluri. Noile documente dezvăluite arată clar totodată că Statele Unite nu spionează doar Rusia, dar și pe propriii aliați. Deși este puțin probabil ca asta să îi surprindă pe oficialii din țările respective, dezvăluirea unor asemenea informații îngreunează întotdeauna relațiile cu niște parteneri-cheie, precum Coreea de Sud, ajutorul acesteia fiind necesar pentru alimentarea Ucrainei cu armament.

Reprezentantul Mike Gallagher, un deputat republican din Wisconsin și totodată membru al Comisiei pentru Serviciile de Informații din Camera Reprezentanților, a declarat că se așteaptă ca începând de săptămâna viitoare, când Congresul își va relua lucrările, Administrația Biden să-i informeze pe congresmeni în această privință.

“Simpla dezvăluire a atâtor documente, pare o gravă problemă vizând contraspionajul”, a spus el. “Vorbim despre niște lucruri care ne-ar putea afecta securitatea și eforturile depuse de CIA în Europa și în lume”.

Analiștii afirmă că documentele dezvăluite numără aproximativ 100 de pagini. Reporterii de la The Washington Post au examinat peste 50 de asemenea pagini.

„Ucraina va înceta să mai existe”, este convins vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev

„De ce va dispărea Ucraina? Pentru că nimeni nu are nevoie de ea”, a argumentat fostul președinte rus, adăugând că nici Europa, nici Statele Unite, nici Africa și America Latină, nici Asia, nici Rusia nu au nevoie de o republică post-sovietică.

„Ucraina, condusă de elita nazistă, nu este necesară nici măcar pentru propriii săi cetățeni”, a continuat vicepreședintele Consiliului de Securitate. „Noua Rusie Mică a modelului din 1991 este formată din teritorii tăiate artificial, multe dintre acestea fiind inițial rusești, smulse accidental la începutul secolului al XX-lea”, a spus Medvedev.

„Milioane de compatrioți ai noștri” locuiesc pe aceste teritorii, care de ani de zile sunt supuși discriminării de către autoritățile de la Kiev, a adăugat Medvedev. „Pe ei îi protejăm în cadrul operațiunii militare speciale, distrugând fără milă inamicul. Dar bucățile Rusiei, numite Ucraina pe baza granițelor din 1991, sunt doar o neînțelegere generată de prăbușirea URSS”, a continuat Medvedev. Și tocmai din acest motiv, a susținut el, „avem nevoie de Marea Mare Rusia” și nu de „supunerea la Ucraina”.

Registration

Aici iti poti reseta parola