Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Scrisori descoperite într-o carte dezvăluie suferința mamei după moartea fiului la Pearl Harbor
Articole online

Scrisori descoperite într-o carte dezvăluie suferința mamei după moartea fiului la Pearl Harbor

Pearl Harbor, după atacul devastator al aviației nipone, din 7 decembrie 1941.

Printre aceștia s-a numărat și Lorentz Hultgren, mecanic clasa a 2-a, care servea la bordul USS Oklahoma (BB-37) de la Pearl Harbor. În decembrie 2022, familia regretatului marinar a primit un „cadou” neașteptat: scrisori care se credeau pierdute pentru totdeauna.

Pierderea navei USS Oklahoma (BB-37) la Pearl Harbor

După Războiul Civil Spaniol, USS Oklahoma s-a alăturat altor nave din Flota SUA din Pacific la Pearl Harbor, efectuând patrule de rutină și fiind folosit în exerciții de antrenament. În dimineața zilei de 7 decembrie 1941, ziua atacului japonez, nava a fost ancorată pe Battleship Row, alături de USS Arizona (BB-39), Utah (BB-31/AG-16), Nevada (BB-36), Pennsylvania (BB-38), West Virginia (BB-48), California (BB-44), Maryland (BB-46) și Tennessee (BB-43).

Printre primele nave vizate de avioanele inamice, a suferit trei lovituri de torpilă. Primele două au provocat avarii la zona ei antitorpilă și la tuburile de sondare din zonele de combustibil adiacente. Acest lucru i-a determinat pe unii dintre membrii echipajului lui Oklahoma să alerge la tunurile sale antiaeriene, doar pentru a afla că nu puteau trage cu armamentul, deoarece încuietorile de tragere se aflau în arsenalul navei. Restul au căutat adăpost pe puntea a treia sau au ocupat posturi de luptă sub linia de plutire.

În timp ce primele două torpile nu au reușit să străpungă corpul navei, cea de-a treia a reușit, provocând răsturnarea Oklahoma. În timp ce era evacuat, echipajul său a fost mitraliat de focul inamic și a fost nevoit să facă față altor lovituri de torpile. După mai puțin de 12 minute, cuirasatul s-a răsturnat, mulți dintre membrii echipajului fiind prinși în interiorul corpului navei. Un efort de salvare a început imediat, dar a întâmpinat dificultăți, din cauza unei multitudini de riscuri.

S-a stabilit că, în total, 429 de oameni de la bordul USS Oklahoma fie și-au pierdut viața, fie au fost dați dispăruți în urma atacului de la Pearl Harbor. Un număr de persoane au primit distincții pentru eforturile depuse în timpul asaltului, inclusiv părintele Aloysius Schmitt, un preot al Marinei SUA care a ajutat 12 membri ai echipajului să scape printr-un hublou al navei, sacrificându-se.

Proiectul USS Oklahoma

În urma pierderii USS Oklahoma, s-au depus eforturi pentru a-i identifica pe cei care au pierit. Din păcate, sute nu au putut fi, 388 de marinari și pușcași marini fiind încă de negăsit până în 2015. Acest lucru a determinat lansarea Proiectului USS Oklahoma, misiunea Agenției de contabilitate a prizonierilor de război și a persoanelor dispărute în misiune (Defense POW/MIA Accounting Agency – DPAA) de a-i identifica pe necunoscuții de pe cuirasat.

Rămășițele necunoscuților au fost exhumate din Cimitirul Memorial Național al Pacificului din Honolulu  – și transportate la laboratoare din Hawaii și Nebraska. Prin utilizarea secvențierii ADN-ului, proiectul a reușit să identifice 355 de membri ai echipajului care se aflau la bordul navei Oklahoma la 7 decembrie 1941.

Proiectul USS Oklahoma s-a încheiat la cea de-a 80-a aniversare a atacului de la Pearl Harbor, iar rămășițele celor care nu au putut fi identificate au fost reînhumate ulterior la Punchbowl.

Pearl Harbor

Lorentz Hultgren, clasa a II-a, ajutor de mecanic al Marinei Militare

Lorentz Emanuel Hultgren s-a născut pe 15 mai 1918 în statul Washington. După ce s-a înrolat în US Navy și a terminat tabăra de instrucție, a fost repartizat pe USS Oklahoma la 9 ianuarie 1938. Ca ajutor de mecanic clasa a 2-a, a servit la bordul navei de luptă alături de cumnatul său, pompierul clasa întâi Chester Ernest Seaton.

Hultgren se afla la bordul navei Oklahoma când japonezii au lansat atacul asupra Pearl Harbor. În urma atacului, a fost considerat dispărut în misiune sau pierdut pe mare, crezându-se că și-a pierdut viața în cuirasatul răsturnat.

La 22 februarie 2018, DPAA a anunțat că marinarul a fost identificat oficial în cadrul proiectului USS Oklahoma. În urma identificării sale, o floare a fost așezată lângă numele său la Cimitirul Memorial Național din Pacific. Simbolul indică faptul că un militar dispărut a fost de atunci dat în urmărire.

O descoperire neașteptată după atacul de la Pearl Harbor

La zeci de ani după atacul de la Pearl Harbor, James Hamilton, un locuitor din Everett, Washington, a cumpărat o carte de la o librărie din Tacoma. Când s-a întors acasă, a deschis paginile acesteia și a descoperit un plic care conținea două scrisori datate 10 martie 1942 și 18 decembrie 1944. Erau de la Marină și erau adresate unei femei pe nume Lillian Hultgren.

Hamilton a citit scrisorile și a descoperit că erau răspunsuri oficiale la cele pe care Hultgren le trimisese Marinei, întrebând despre rămășițele și obiectele personale ale lui Lorentz.

Prima, scrisă de șeful biroului Randall Jacobs, spunea: „Având în vedere faptul că trupul [lui Lorentz Hultgren] nu a fost recuperat, inelele și ceasul pe care le purta probabil că nu vor fi recuperate”, adăugând: „Comandantul celui de-al paisprezecelea district naval, care are jurisdicție asupra tuturor activităților navale de la Pearl Harbor, T.H., anunță că autoritățile navale depun eforturi pentru a recupera obiectele personale ale bărbaților care și-au pierdut viața în dezastru”.

Jacobs și-a încheiat scrisoarea spunând:

„Profitând de această ocazie pentru a vă transmite sincere condoleanțe pentru pierderea fiului dumneavoastră”.

A doua scrisoare a fost scrisă de locotenent-comandorul R.H. Tanck de la US Navy Yard din Pearl Harbor și îl informa pe Hultgren că rămășițele lui Lorentz au fost înmormântate, neidentificate, cu onoruri militare depline la Cimitirul Memorial Național din Pacific. „Deși toate trupurile celor care au murit la locul de muncă pe U.S.S. Oklahoma au fost recuperate acum, din cauza inaccesibilității de a ajunge la ele pentru o perioadă atât de lungă de timp, acestea nu au putut fi identificate”, a scris el.

O oarecare liniște familiei lui Lorentz Hultgren

Hamilton, în vârstă de 76 de ani, el însuși un veteran, a sperat să dea de urma familiei Hultgren pentru a returna scrisorile pierdute de mult timp. Vorbind pentru The News Tribune, el a declarat: „Probabil că există o familie acolo, în Tacoma, care ar fi interesată de ele. Acestea sunt documente importante. Au fost foarte importante pentru mine. Și pentru mine, doar să le am și să ajungă la gunoi când voi muri… a fost un gând prea trist”.

Ulterior, el a contactat The News Tribune pentru a cere ajutor în găsirea familiei, deoarece Lorentz Hultgren și soția sa, Beatrice, nu au avut copii. După moartea lui, ea s-a recăsătorit și a avut copii, dar pierduse legătura cu familia primului ei soț. Cu toate acestea, datorită ajutorului unui genealogist amator din California, Hamilton a reușit să localizeze unul dintre membrii familiei Hultgren în octombrie 2022.

Terry Hughes, în vârstă de 40 de ani, este văr primar, al lui Lorentz Hultgren. În decembrie 2022, The News Tribune i-a returnat scrisorile lui Hughes, care a povestit că bunica lui a crescut în aceeași casă cu regretatul marinar al Marinei. Ea a dezvăluit, de asemenea, că bunica ei nu a vrut să vorbească despre el.

„Ea ar fi spus doar că am avut un văr care a murit în Pearl Harbor și nu l-au găsit niciodată”, a spus ea. „Își dorea doar să fi știut ce s-a întâmplat. A dispărut pur și simplu? Sau a fost ucis? Cred că faptul că ar fi știut că oasele lui au fost identificate i-ar fi liniștit mintea, știind că a fost cu siguranță recuperat.”

În ceea ce privește eforturile lui Hamilton de a o localiza, Hughes a împărtășit că a fost incredibil de recunoscătoare, spunând:

„Este uimitor pentru mine că cineva a găsit-o și a fost dispus să încerce de fapt să o transmită înapoi familiei în loc să o arunce pur și simplu.” Ea a adăugat că plănuiește să pună scrisorile alături de restul amintirilor legate de istoria familiei sale.

Registration

Aici iti poti reseta parola