Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Exploratorii au făcut primele fotografii ale unei epave japoneze pierdute în timpul bătăliei de la Midway
Articole online

Exploratorii au făcut primele fotografii ale unei epave japoneze pierdute în timpul bătăliei de la Midway

portavion

Exploratorii au făcut primele fotografii ale unei epave japoneze pierdute în timpul bătăliei de la Midway

O echipă de oameni de știință, istorici și arheologi de la mai multe agenții și țări s-au reunit în această lună pentru a explora Monumentul Național Marin Papahānaumokuākea, situat la nord-vest de insulele Hawaii, unde se află trei epave istorice.

„Adâncimile implicate pentru a ajunge la aceste situri necesită într-adevăr o capacitate specifică. Nu este o provocare ușoară, chiar și cu echipamente avansate”, a declarat Hans Van Tilburg, arheolog și istoric maritim în cadrul Biroului pentru Sanctuare Marine Naționale al NOAA.

Echipa condusă de Ocean Exploration Trust la bordul vasului de explorare Nautilus a efectuat primul studiu vizual al Marinei Imperiale Japoneze Akagi, care a fost localizat pentru prima dată în 2019 în timpul unui proiect de cartografiere.

Cercetătorii au folosit un vehicul operat de la distanță pentru a ajunge la epava navei, care se află la peste 5.400 de metri sub suprafața oceanului, a precizat Van Tilburg. De pe nava Nautilus aflată la suprafața oceanului, echipa a putut petrece 14 ore pe fundul mării pentru a cerceta epava într-un mod atent, a spus el, realizând un perimetru sigur în jurul corpului navei pentru a colecta imagini video și pentru a privi în interiorul navei în sine.

Portavionul Akagi, cu o lungime de 260 de metri, a fost lovit de mai multe bombe în timpul bătăliei de la Midway, o luptă navală majoră între SUA și Japonia în iunie 1942, care a schimbat cursul războiului în Pacific. În timp ce la bordul navei existau numeroase incendii, distrugătoarele japoneze au sabordat în cele din urmă nava pentru a nu fi capturată.

„Există informații istorice și arheologice care ne vorbesc despre impactul atacurilor și despre eforturile depuse de aceste echipaje pentru a-și salva navele”, a declarat Van Tilburg. „Acești membri loiali ai echipajului au făcut tot ce au putut”.

Pe lângă studiul navei Akagi, cercetătorii au capturat, de asemenea, primele imagini detaliate ale navei USS Yorktown, care a fost localizată pentru prima dată în urmă cu 25 de ani, și un studiu cuprinzător al navei japoneze Kaga, ambele scufundate, de asemenea, în timpul bătăliei de la Midway.

Japonezii au pierdut peste 3.000 de oameni în timpul luptei, în timp ce SUA au pierdut puțin peste 350

Expediția a transmis în direct studiile video ale celor trei nave de pe nava de explorare Nautilus, a declarat Megan Cook, co-liderul expediției și director de educație și informare la Ocean Exploration Trust.

„Am adus cu noi zeci de mii de oameni în aceste locuri pentru a putea trăi această experiență, pentru a-și împărtăși poveștile și pentru a-și prezenta omagiile”, a declarat Cook pentru Insider.

Printre telespectatorii care i-au urmărit de acasă s-au numărat și persoane ai căror membri de familie au servit pe nave și au ajutat la construirea vaselor, a spus Cook. De asemenea, expediția a colaborat îndeaproape cu practicienii culturali nativi hawaiieni de la bord, care au condus ceremonii protocolare pentru a onora zona și pe cei care au murit acolo, a spus Van Tilburg.

Misiunea din septembrie a fost un efort comun între SUA și Japonia, un parteneriat semnificativ având în vedere istoria în joc, au spus Cook și Van Tilburg.

„Nu mai este vorba despre cine a câștigat sau a pierdut”, a adăugat el. „Este vorba despre amintirea pierderilor tinerilor aviatori și marinari”.

Registration

Aici iti poti reseta parola