Această decizie judecătorească, condamnată în cadrul comunităţii medicale, a provocat scandal.
Utilizarea dioxidului de clor pentru tratarea COVID-19 este descurajată de Societatea Argentiniană de Boli Infecţioase şi de Administraţia naţională a medicamentelor, alimentaţiei şi tehnologiei medicale (Anmat).
De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat în mod constant împotriva acestui produs, adesea prezentat pe internet şi pe reţelele de socializare drept un „remediu miracol”.
Judecătorul Javier Pico Terreno, răspunzând favorabil unei solicitări făcute de fiul vitreg al pacientului, a forţat clinica privată Otamendi y Miroli să administreze tratamentul care fusese prescris de neurochirurgul pacientului, aflat în stare gravă.
Bărbatul de 92 de ani a murit luni, a confirmat avocatul familiei, Martin Sarubbi, transmite Agerpres.
Clinica a atacat hotărârea, dar a trebuit să administreze produsul pacientului. Totuşi, unitatea a subliniat că îşi declină orice responsabilitate.
Solicitarea în justiţie a fost făcută de Jose Maria Lorenzo a cărui mamă a murit de COVID-19 şi care dorea ca tatăl său vitreg, Oscar Garcia Rua, să primească un tratament „de urgenţă” pe bază de nebulizări cu ibuprofen şi dioxid de clor intravenos.
Această decizie judiciară, motivată de judecător prin evitarea agravării stării pacientului, a fost însă contestată în cadrul comunităţii medicale:
„Că un judecător decide că un medic trebuie să administreze o substanţă pentru care nu există dovezi ştiinţifice este cu adevărat îngrijorător”, a reacţionat preşedintele Societăţii argentiniene de Boli Infecţioase, Omar Sued.
Avocatul familiei defunctului, Martin Sarubbi, a declarat însă pentru postul C5N că va fi depusă o plângere împotriva clinicii, pe care o consideră responsabilă pentru deces deoarece a „întârziat tratamentul”.
”Acest bărbat a murit de o infecţie nosocomială (contractată în spital) şi din cauza întârzierii administrării tratamentului”, a precizat avocatul.