Îmbrățișarea pe care nimeni nu și-o imagina
Imaginile îl arată pe faimosul Adam Michnik, fostul mare disident anticomunist și mai apoi redactorul șef al cotidianului liberal Gazeta Wyborcza, la o întâlnire amicală cu Wojciech Jaruzelski, cel care a condus Polonia în calitate de șef al Partidul Comunist în tragicii ani ’80.
În videoclipul întâlnirii – care a avut loc în 2000, la 11 ani după căderea comunismului – Michnik este văzut îmbrățișându-l pe Jaruzelski. Mai mult, Michnik îi spune lui Jaruzelski că „îl iubește” și-l numește „patriot”.
Filmul a fost difuzat de o emisiune de investigații de la postul public, care se află sub influența partidului de guvernământ național-conservator Lege și Justiție (PiS).
Imaginile îl arată pe Michnik – a cărui Gazeta Wyborcza este extrem de critică față de actualul guvern – în timpul vizitei făcute lui Jaruzelski în noaptea de 12 decembrie 2000, dată când se marchează introducerea legii marțiale de către Jaruzelski în 1981.
Represiunea care a urmat a însemnat zeci de polonezi uciși de autoritățile comuniste și mii de arestați – inclusiv Michnik, , care a fost reținut fără acuzații până în 1984. În 1985, el a fost din nou arestat și închis timp de peste un an.
În înregistrări, Michnik este văzut întâmpinându-l pe Jaruzelski sărutându-l pe ambii obraji. El se referă la el prin numele diminutiv afectuos „Wojtek”. În timp ce cei doi bărbați stau pe o canapea ținându-se de mână, un Michnik zâmbitor spune: „Îl iubesc, îl iubesc” în timp ce Jaruzelski îl mângâie pe spate.
Într-o altă parte a înregistrărilor, două clipuri au fost editate împreună de TVP pentru a-l arăta pe Michnik spunând: „Pentru mine generalul… este un patriot polonez și a fost întotdeauna”.
O altă secțiune needitată arată pe Michnik care îi spune lui Jaruzelski: „Fără tine, nu ar fi nimic, Wojtek, nimic, nimic, nimic. Doar tu și [Lech] Wałęsa – aceștia sunt cei doi oameni care ar putea schimba cursul istoriei și tu ai făcut asta.”
Explicând decizia de a difuza filmarea, TVP a spus că este necesar ca publicul să aibă „cunoștințe despre intimitatea” dintre cei doi bărbați pentru a „evalua în mod corespunzător cea de-a Treia Republică Polonă”.
Ultimul termen se referă la actualul stat polonez, înființat după 1989, despre care mulți din dreapta poloneză cred că a fost creat prin pactul dintre comuniști și unii membri ai opoziției anticomuniste, inclusiv Michnik și Wałęsa, care s-a confruntat ;i el cu acuzații de colaborare cu comuniștii.
Care e adevărata față a lui Michnik?
Să-ți ierți dușmanul e un gest creștinesc de care puțini sunt în stare. Cu Michnik lucrurile par să stea un pic diferit totuși. Născut într-o familie de activiști comuniști (tatăl său era chiar Prim-secretar al Partidului Comunist din Vestul Ucrainei), Michnik a devenit adversarul comuniștilor polonezi din cauza epurării activiștilor de origine evreiască.
Scandal politic uriaș
Potrivit multora din dreapta politică, materialul oferă o dovadă suplimentară a faptului că unele părți ale opoziției la regimul comunist s-au bucurat de fapt de relații confortabile cu partidul și că așa-zișii disidenți au ajuns, de altfel la un aranjament prin care „postcomuniștii” au rămas pe poziții de putere după 1989.
Comentând publicarea videoclipului, ministrul educației, Przemysław Czarnek, a declarat pentru Polskie Radio că acesta oferă dovezi suplimentare că Michnik „a trădat idealurile Solidarității”, mișcarea condusă de Wałęsa care a contribuit la înfrângerea comunismului.
„Astăzi știm că Adam Michnik este responsabil pentru asigurarea impunității ucigașilor și trădătorilor națiunii poloneze”, a adăugat Czarnek.
„Wyborcza trebuia să fie ziarul opoziției anticomuniste [dar] putem vedea ce este și ce a fost”, a declarat deputatul PiS Kacper Płażyński, citat de Polska Times.
Alți comentatori îl apără pe Michnik, spunând că el merită laude pentru iertarea unui fost inamic.. Wojciech Czuchnowski, jurnalist la Gazeta Wyborcza, a declarat pentru site-ul de știri Wirtualna Polska că filmul a arătat „atitudinea tipică a lui Michnik… El se opune întotdeauna represaliilor. Îi apără mereu pe cei care în prezent sunt mai slabi, chiar dacă în trecut au fost torționari”.
Jurnalistul a adăugat că Michnik „se simte loial lui Jaruzelski, pentru că generalul a respectat acordurile. Michnik crede că generalul merită protecție pentru predarea puterii fără luptă”. Dar el a adăugat că Michnik a fost „poate puțin beat” în timpul întâlnirii, venind acolo după o petrecere.
Bogusław Chrabota, editorul la Rzeczpospolita, un cotidian de centru-dreapta, l-a apărat și pe Michnik drept „unul dintre
cei mai importanți participanți ai istoriei Poloniei din secolul al XX-lea”. El a acuzat TVP că a încercat să „sămâneze ura” prin publicarea filmului.
Tomasz Lis, redactorul săptămânalului liberal Newsweek Polska, a postat pe Twitter: „Nu mi-a plăcut generalul Jaruzelski, dar îl admir pe Adam Michnik și îl respect, printre altele, pentru faptul că este capabil de ceva de care probabil nu aș fi capabil. de: a ierta un dușman care mi-a distrus o parte din viața și m-a băgat în închisoare.”
Cu toate acestea, Wojciech Wybranowski, redactorul Głos Wielkopolski, un ziar regional achiziționat recent de gigantul petrolier de stat Orlen, a declarat pentru Wirtualne Media că înregistrările „arată rădăcinile multor patologii ale celei de-a treia republici poloneze, începând cu impunitatea torționarilor comuniști”.
Czuchnowski a confirmat, de asemenea, că benzile sunt autentice. El a spus că fac parte dintr-o arhivă aparținând jurnalistei Teresa Torańska,arhivă care a fost confiscată anul trecut de oficialii vamali, după ce materialele au fost trimise la institutele Hoover din SUA. Apoi întregul fond a fost transferat la Institutul pentru Memoria Națională (IPN) din Polonia.
La căderea comunismului în 1989, Michnik a înființat Gazeta Wyborcza, care este acum cel mai vândut ziar non-tabloid din Polonia. Jaruzelski s-a retras din viața publică și nu a fost niciodată judecat pentru crime din epoca comunistă înainte de moartea sa în 2014., scrie Notes From Poland.