Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Satanismul, noua religie liberală a Americii? Alianța democraților cu Templul
Articole online

Satanismul, noua religie liberală a Americii? Alianța democraților cu Templul

Nu se știe câți sataniști sunt, dar influența lor e uriașă

Nu se știe exact câți adepți satanismului sunt în Statele Unite, dar până la urmă este mult mai importantă influența culturală și politică pe care o au. Iar această putere, după cum o demonstrează cifrele și fapte, este enormă. E, de altfel, o putere pe care cele mai extremiste aripi ale Partidului Democrat au început să o exploateze în avantajul lor de câțiva ani, mai ales în epoca Trump.

Scurtă istorie a sectelor americane

Înainte de a trece cu examinarea, trebuie făcută o precizare. Satanismul nu este un bloc monolitic, motiv pentru care nu are o structură unică, ci se prezintă ca o constelație de secte, aflate uneori în conflict. În mare, există, pe de o parte, sataniști teiști, adică care cred în existența fizică a lui Satan, și sataniști non-teiști, care îl venerează ca pe un simbol al răzvrătirii. Și în cadrul acestor mari grupuri există, bafomettieni, luciferieni, crowleyeni și așa mai departe.

Satanistul de la Harvard care luptă cu republicanii

Satanismul nord-american a plecat de la biserica lui Satana a lui Anton LaVey și templul satanic al lui Lucien Greaves.

Biserica lui Anton LaVeys s fost înființată în 1966 și s-a nconcentrat pe campanii de recrutare în lumea muzicii și a divertismentului. la această școală au crescut Rolling Stones, Led Zeppelin, Marilyn Manson, actrița Jayne Mansfield și cântărețul Sammy Davis Jr .
Templul Satanic are origini mai recente. A fost înființat în 2013 și este cea mai politică realitate satanică din SUA. Ei duc greul luptei împotriva republicanilor și a dreptei religioase în presă, pe internet, în școli, industria de divertisment și instanțe. Fondat de un copil minune pe nume Douglas Mesner (Lucien Greaves este un pseudonim), care a absolvit neuroștiințe la Harvard, Templul Satanic are sediul în Salem, faimosul oraș al vrăjitoarelor și are reprezentanțe în douăzeci și unu de state federate, Acest Templu este recunoscut ca biserică și are drepturi depline, ceea ce îi permite să conteste legile trecute de republicani în instanță.

Ca biserică recunoscută oficial, poate să apere interesele adepților lui Satana în public. Persuasivi și omniprezenti, sataniștii lui Greaves sunt acum o prezență permanentă în ziarele de limba engleză – în special The Huffington Post , The USA Today , BBBC , The Guardian și Daily Mail. Ca să vă faceți o idee, în 2019, la festivalul de film Sundance (înființat de faimosul actor Robert Redford) a fost prezentat un film documentar intitulat Hail Satan.

Sataniștii, aliați ai democraților americani

Mizând pe campanii pentru dreptate socială, separarea dintre biserică și stat și superioritatea individului asupra comunității, membrii Templului Satanic au fost foarte eficienți în sabotarea agendelor sociale și culturale ale rivalilor republicani. Au o puternică susținere în presă. BBC i-a descris drept luptători pentru libertatea religioasă , Irish Times i- a numit apărători ai democrației și demnității umane în era Trumpismului, iar The Guardian a ajuns până acolo încât i-a desemnat „Băieții buni în lupta împotriva dreptei evanghelice”. În 2019. USA Today a invitat cititorii „să deschidă porțile lui Satana” de dragul „libertății religioase în spațiul public”.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola