Lovitura devastatoare încasată de Putin
„În ceea ce un avocat de la Washington a descris pentru Reuters drept „cel mai mare ciocan din lada cu scule”, guvernele G7 și ale Uniunii Europene au blocat accesul anumitor bănci ruse la sistemul internațional de plăți SWIFT și, de asemenea, au făcut un pas mai departe decât se așteptau mulți, paralizând aproximativ jumătate din rezervele de valută și aur ale băncii centrale ruse, în valoare de 630 de miliarde de dolari.
Procedând astfel, Occidentul a subminat capacitatea Moscovei de a apăra rubla – care și-a pierdut până la un sfert din valoarea sa numai în cursul zilei de vineri – și de a recapitaliza băncile sancționate . De fapt, după cum au recunoscut unii, intenția explicită a Occidentului este să prăbușească sistemul financiar rus din interior. (…)
Cum va reacționa Rusia?
Având în vedere că Moscova și Beijingul sunt din ce în ce mai aliate pe scena geopolitică, iar China refuză să condamne invazia Ucrainei și să se alăture sancțiunilor occidentale, yuanul Chinei (care reprezintă în prezent doar 2,7% din rezervele mondiale poate fi o opțiune clară pentru administratorii de rezerve anxioși .
Desigur, China însăși – cu toată relația sa grea cu Occidentul – a stocat mari rezerve de când s-a alăturat sistemului comercial global, acum 20 de ani, pe fondul controlului strict al cursului său de schimb. Peste 3 trilioane de dolari din tezaurul său de 3,22 trilioane de dolari au fost adunate din 2000 ncoace – tocmai pentru a compensa fluxurile străine.
Se apropie sfârșitul dolarului ca monedă de rezervă a lumii?
Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei marchează începutul sfârșitului dolarului ca monedă de rezervă a lumii?
Profesorul de la Berkeley și expert în managementul rezervelor mondiale, Barry Eichengreen consideră că dintre cele două imperative din spatele stocării rezervelor – de a interveni sau de a stabiliza piețele interne sau ca trezorerie de război împotriva șocurilor, dezastrelor sau crizelor balanței de plăți – acesta din urmă ar putea fi acum în discuție. „Efectul principal poate fi scăderea cererii de rezerve”, a spus el.
„Dacă țările văd rezervele și gestionarea valutară ca fiind mai puțin utile și disponibile, atunci vor trebui să accepte inevitabilitatea că ratele lor de schimb probabil o să se miște cu mai mult”, a adăugat Eichengreen. „În acest caz, trebuie să-și întărească sistemele financiare și economiile împotriva perturbărilor legate de cursul de schimb, de exemplu prin descurajarea companiilor să se împrumute în valută”.
Acest lucru în sine ar putea avea un impact profund asupra piețelor mondiale și asupra modelului pentru piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare.
O interpretare și mai alarmantă vine de la fostul economist Goldman, Jim O’Neill, care a spus că sancțiunile occidentale ar putea duce în cele din urmă la o reformă majoră a sistemului global.
„Printre consecințe, unele țări ar putea vedea mai puțină nevoie de a acumula rezerve valutare”, a spus el, adăugând că într-adevăr ar putea genera „rezerve de vârf” la nivel mondial. „Ar putea (de asemenea) să facă unele dintre piețele emergente mai mari să se gândească mai serios la reformă și la deschiderea piețelor interne, la liberalizarea și îndepărtarea sistemului centrat pe SUA”.
Dar cea mai surprinzătoare interpretare vine de la fostul angajat al Fed NY, un guru al pieței monetare Credit Suisse, Zoltan Pozsar care spune că răspunsul la Rusia ar putea declanșa o succesiune de evenimente în mișcare care poate duce, în cele din urmă, la dispariția dolarului ca monedă de rezervă.
Vorbind cu Bloomberg, Pozsar – care în acest weekend a avertizat că blocarea Rusiei de sistemul financiar global ar putea determina băncile centrale să pompeze în mod agresiv lichiditate pentru a stabiliza piețele – a spus că războaiele tind să se transforme în momente majore pentru monedele globale, iar Rusia, pierzând accesul la rezervele sale valutare, trimite un mesaj clar către toate țările că nu pot conta ca aceste rezerve de bani să fie efectiv ale lor în caz de mare nevoie.
Desigur, Rusia nu a fost prima țară care a învățat la greu că rezervele de dolari pot fi transformate în arme dintr-o dată. Anul trecut, mișcarea administrației Biden de a confisca activele în numerar ale Afganistanului și de a confisca aurul țării deținut la Fed din NY pentru a nu cădea pe mâna talibanilor, a fost un alt semnal că rezervele pot fi înghețate.
Pozsar susține că aceste precedente vor încuraja băncile centrale să își diversifice rezervelew în afara dolarului sau să încerce să-și reancoreze monedele la active, care sunt mai puțin susceptibile la influența guvernelor americane sau europene. Ca atare, tensiunile recente ar putea introduce o nouă ordine monetară în care țările sunt mult mai puțin interconectate prin conturi și rezerve bancare internaționale, scrie zerohedge.com.