Evenimentul Istoric > Articole online > S-a retras în peștera în care cei trei magi s-au ferit de Irod și a întemeiat viața de obște
Articole online

S-a retras în peștera în care cei trei magi s-au ferit de Irod și a întemeiat viața de obște

Mormântul sau se află și astăzi în mănăstirea care îi poartă numele, aflată în apropiere de Betleem, pe drumul ce leagă Biserica Nașterea Domnului de Mănăstirea Sfântul Sava.

Biserica Ortodoxă îl praznuieste pe Cuviosul Teodosie cel Mare în ziua de 11 ianuarie.

„Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor, iar cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; pentru aceasta, te-ai făcut luminator lumii, strălucind cu minunile, Teodosie, Părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre”.

Cuviosul Teodosie cel Mare s-a născut în satul Mogarisos, din ținutul Capadociei, în estul Turciei de astăzi, în jurul anului 423.

Părinții săi, anume Proeresie și Evloghia, erau amândoi credincioși și evlavioși.

Sfântul Teodosie cel Mare îmbrățișază viață monahală încă de tânăr, intrând într-o mănăstire din Ierusalim.

După ce se nevoiește un timp alături de pustnicul Longhin, tânărul monah se retrage într-o peșteră din apropierea Betleemului, unde, vreme de 50 de ani, se hrănește doar cu ierburi amare și legume.

Potrivit tradiției locale, Cuviosul Teodosie a fost călăuzit de Dumnezeu spre această peșteră, ca spre aceea în care s-au odihnit cei Trei Magi de la Răsărit, după ce s-au închinat Pruncului Iisus.

Cei trei călători s-au ascuns în această peștera, spre a se întoarce în țară lor „pe altă cale”, nemaitrecând pe la Irod, după cum i-a îndemnat îngerul Domnului:

„Iar ei, luând înștiințare în vis, să nu se mai întoarcă la Irod, pe altă cale s-au dus în țara lor” (Matei 2, 12).

Datorită credinței și darurilor sale duhovnicești, în jurul Cuviosului Teodosie se vor adună mulți ucenici, dornici de viață pustnicească.

Pentru această, spre sfârșitul secolului al V-lea, cândva între anii 476-500, Sfântul Teodosie va construi o biserică și va organiza o mănăstire de călugări, imediat lângă peștera în care viețuia, unde va pune și bazele vieții monahale de obște.

Datorită acestui lucru, sfântul va fi numit și „începător al vieții de obște”.

Mănăstirea întemeiată de Sfântul Teodosie cel Mare se află și astăzi în estul localității Ubediyyeh, numită în vechime Cathismus, la o distanță de numai doisprezece kilometri de Betleem, pe drumul ce leagă Biserica Nașterii Domnului de Mănăstirea Sfântului Sava cel Sfințit.

Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, numit și Întemeietorul vieții de obște, a trecut la cele veșnice în jurul anului 532, la vârstă de 109 ani, fiind înmormântat în peștera în care a și viețuit jumătate din viață.

Mormântul său se află și astăzi în mănăstirea care îi poartă numele, încadrat într-o peșteră din curtea acesteia, alături de alte câteva morminte sfinte.

Peștera cu morminte este încununată cu o micuță capela, din care pornesc, în jos, trepte săpate în piatră.

 

Sursa: crestinortodox.ro

Registration

Aici iti poti reseta parola