Piatra rotundă, pe care data în care Maria a trecut la Domnul este 9 februarie, fost găsită în Parcul Național Nitzana, în deșertul Negev, lângă granița cu Egiptul.
Zona era o dezvoltare creștină majoră în momentul morții Mariei, iar arheologii cred că făcea parte din clasa superioară.
Descoperită pentru prima dată în anii 1930, Nitzana este considerată un zonă cheie în tranziția dintre perioadele bizantine și cele islamice timpurii din Levant.
Lucrătorul care a găsit piatra a fost angajat de Israel Parks and Nature Authority ca parte a Proiectului 500, care găsește locuri de muncă pentru persoanele afectate economic de pandemie.
David Palmach, directorul Satului Educațional Nitzana, a fotografiat artefactul și l-a luat-o în custodie înainte de a contacta autoritățile.
Arheologul Leah Di Segni de la Universitatea Ebraică a tradus inscripția veche de secole.
Se crede că femeia, Maria, era creștină și o persoană cu statut privilegiat.
„În secolele al V-lea și al al VI-lea e.n., Nitzana era un centru pentru satele și așezările din vecinătate”, a spus Tali Erickson-Gini de la Israel Antiquities Authority.
Piatra funerară ar fi fost folosită într-unul dintre cimitirele creștine din jurul așezării antice, potrivit lui Erickson-Gini.
Astăzi, Nitzana găzduiește un sat educațional de mediu, unde studenții internaționali învață despre ecologie, istorie și cultură.
Nitzana a fost fondată în secolul I î.Hr. ca stație pe o rută comercială importantă și a fost locuită intermitent timp de aproximativ 1.300 de ani.
În secolele V și VI, Nitzana avea biserici, o fortăreață militară, o mănăstire și o stație pentru creștini pelerini care se îndreptau spre Santa Katarina, presupusul loc al Muntelui Sinai.
O ciumă din secolul al VI-lea ar fi putut să fi devastat comunitățile creștine din zonă, potrivit revistei Smithsonian, ducând așezarea sub control islamic în secolul al VII-lea.
Nitzana a fost în cele din urmă abandonată în secolul al X-lea, iar numele său a fost uitat până când săpăturile arheologice din anii 1930 au dezgropat o grămadă de papirusuri care detaliază despre existența bisericii, a familiei și a armatei.
Arhiva purta numele „Nessana”.
„Spre deosebire de alte orașe antice din Negev, se știe foarte puțin despre cimitirele din jurul Nitzanei”, a declarat Pablo Betzer, arheolog arheolog IAA.
Găsirea oricărei inscripții ca aceasta ar putea îmbunătăți definiția limitelor cimitirelor, ajutând astfel la reconstituirea limitelor așezării în sine, care nu au fost încă stabilite.
Sursa AICI