Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rușii caută pricină Moldovei! Scandalul ”Panglicii gândacului de Colorado”
Articole online

Rușii caută pricină Moldovei! Scandalul ”Panglicii gândacului de Colorado”

Scandal din cauza unui simbol militar

Maia Sandu a fost criticată dur pentru declarațiile sale privind interzicerea panglicilor Sf. Gheorghe și afirmația că acestea ar trebui să ajungă în „coșul de gunoi” al istoriei.Asta cu toate că, anterior, Maia Sandu declarase că Moldova este o „țară neutră” .

„În ceea ce privește esența legii pe care Sandu a aprobat-o, precum și declarațiile ei despre panglica Sf. Gheorghe și „coșul de gunoi al istoriei”, trebuie amintit că mulți dușmani ai panglicii Sf. Gheorghe au ajuns deja în această găleată”, a declartat belicos Pușkov.

În plus, politicianul i-a amintit lui Sandu că nu e indicat să facă astfel de declarații într-o țară care nu are cu ce să plătească pentru aprovizionarea cu gaze rusești, scrie Pravda.

 

Panglica gândacului de Colorado

Panglica Sfântului Gheorghe este un element simbolic militar rusesc, constând dintr-o panglică cu trei dungi negre și două oranj. Simbolul a apărut în timpul Imperiului Țarist, panglica fiind atașată unor decorații acoirdate pentru bravură: Ordinul Sfântului Gheorghe, Crucea Sfântului Gheorghe și Medalia Sfântului Gheorghe.
Evident, bolșevicii au desființat cele trei distincții și au interzis purtarea lor. Cu toate astea, panglica a reapărut pe decorațiile sovietice Ordinul Gloriei și medalia pentru victoria asupra Germaniei, fiind redenumită în ”gvardeiskaia lenta” (panglica gărzii).
În 2005, la inițiativa unor organizații din Federația Rusă, panglica Sfântului Gheorghe a fost instituită ca simbol al Zilei Victoriei asupra Germaniei Naziste, aceștia demarând de atunci o acțiune anuală de distribuire în rândul populației a panglicilor Sfântului Gheorghe.
În Ucraina, pe 16 mai 2017 panglica Sfântului Gheorghe a fost interzisă oficial. Mai mult, cei ce o produc sau o promovează sunt pasibili de amendă sau arest temporar, dat fiind că panglica este considerată un simbol al „războiului și ocupației rusești în Ucraina.
Nici în Rusia panglica nu se bucură de un respect unanim. Unii o numesc în bătaie de joc ”Panglica de Colorado” sau ”Panglica gândacului de Colorado” din cauza culorilor asemănătoare.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola