Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rușii amenință Moldova. Sunt invocate pretinse acte de ostilitate
Articole online

Rușii amenință Moldova. Sunt invocate pretinse acte de ostilitate

Moscova nu a inclus Moldova pe lista statelor neprietenoase, poate din cauza declarațiilor președintelui Maia Sandu despre neutralitate și respingerea sancțiunilor antiruse.

Moldova duce o politică anti-rusă, scrie Pravda

Ambasadorul Moldovei în Italia, Anatoly Urecheanu, vorbind pe 13 aprilie în Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților Parlamentului Italiei, a spus că „războiul din Ucraina” este „cea mai mare amenințare la adresa Europei de la al doilea război mondial.” În opinia sa, „atrocități” ca la Bucha „au arătat cum Federația Rusă folosește crimele de război ca metodă pentru a-și atinge obiectivele militare”.

Un alt exemplu al atitudinilor anti-ruse, scrie Pravda, este sdecizia parlamentului moldovenesc de a interzice panglica Sf. Gheorghe și simbolurile Z și V ca semne „propagând război și violență”. Sandu a semnat marți, 19 aprilie, un decret pe această temă.

Moldova sancționează Rusia?

Moldova îndeplinește și în practică sancțiunile Occidentului. Toate restricțiile impuse de sistemele internaționale de plată sunt în curs de implementare, inclusiv restricții privind sistemele de plată SWIFT sau Visa și Mastercard, iar reexportul bunurilor sancționate spre Rusia este, de asemenea, interzis.

Transnistria este lipsită de valută și medicamente

În plus, Chișinăul ar fi început să facă presiuni asupra autoproclamatei Republici Transnistria . Astfel, conducerea Uzina Metalurgică Moldovenească SA, cea mai mare întreprindere din Transnistria, a cerut UE să influențeze Chișinăul, care a interzis exportul și importul de produse. Drept urmare, nu doar industria construcțiilor are de suferit, ci și logistica, iar tensiunile sociale cresc.

Uzina este una dintre principalele surse de venit pentru Transnistria, veniturile din valută reprezintă aproximativ jumătate din bugetul republicii. Uzina se bucură de reduceri la gazul rusesc, acces fără taxe vamale pe piața din Moldova, precum și export gratuit în UE prin Chișinău.

Prin urmare, este posibil ca UE să fi transmis Chișinăului că uzina „separatistă” concurează nedrept cu alte fabrici metalurgice din regiune. Și apoi a fost emis un motiv formal pentru înghețarea activităților sale – fabrica trebuie să obțină certificate de mediu.

Tiraspolul a făcut apel și la OMS cu o plângere privind lipsa medicamentelor, întrucât Chișinăul „refuză să elibereze autorizații pentru importul de noi loturi de medicamente și amână mărfurile care au ajuns deja la graniță”.

Observatorii și experții notează că schimbarea poziției oficialilor moldoveni a urmat imediat după vizita la Chișinău a reprezentantului SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, care a promis că SUA vor acorda asistență suplimentară Moldovei în valoare de 50 de milioane de dolari.

Pierderile Moldovei pot fi foarte semnificative

1 mai se apropie – data de la care Gazprom poate întrerupe livrările de gaze dacă nu se rezolvă problema unui audit extern al datoriei istorice a Moldovei (circa 740 milioane dolari). Un astfel de scenariu va avea două consecințe negative pentru moldoveni: îi va lăsa nu doar fără gaze, ci și fără energie electrică produsă din gaz la centrala Cuciurgan din Transnistria.

Această CET este deținută de compania rusă Inter RAO UES, care asigură de câțiva ani 80% din necesarul de energie electrică a Moldovei. Contractul expiră în aprilie.

Dacă Chișinăul continuă să facă presiuni asupra Tiraspolului, atunci conflictul se poate termina cu eliberarea Transnistriei prin Ucraina în cadrul unei operațiuni militare speciale, în condițiile în care la referendum cetățenii republicii au votat pentru aderarea la Federația Rusă.

Trebuie să țină cont de Occidentul colectiv că dacă Osetia de Sud și Transnistria se vor alătura Rusiei, acest lucru va provoca crize politice de amploare în Moldova și Georgia, susține Pravda.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola