Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rusia și China „complotează în culise”! Teoria interesantă lansată de doi congresmeni americani
Articole online

Rusia și China „complotează în culise”! Teoria interesantă lansată de doi congresmeni americani

Invazia Ucrainei, un test pentru Taiwan?

„Cred că s-au coordonat și cred că Republica Populară Chineză este într-o poziție mai bună, lăsând Rusia să atace prima, ca să evalueze”, a declarat republicanul Ken Buck pentru programul EpochTV „China Insider”.

Urmărind reacția lumii în ceea ce privește invazia din Ucraina, China încearcă să-și evalueze următorii pași în Taiwan, insula pe care Partidul Comunist Chinez o revendică și pe care plănuiește de mult să o aducă sub controlul său, inclusiv cu forța, dacă este necesar.

„China are un model pentru Taiwan”, e de părere Ken Buck. „Vor să vadă dacă lumea impune sancțiuni reale Rusiei și cât de mult rănesc acestea Rusia și care este cu adevărat voința de a opri ub stat agresiv să câștige mai multe teritorii.”

Republicanul Steve Chabot, membru al Camerei Reprezentanților, are o opinie similară. El vorbește despre întâlnirea pe care liderului rus Vladimir Putin a avut-o cu omologul său chinez Xi Jinping la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing acum trei săptămâni, întâlnire care s-a încheiat cu un parteneriat „fără limite” între cele două țăr.

„Complotează în culise”, a spus Steve Chabot pentru NTD, un post afiliat The Epoch Times

Ucraina a fost unul dintre subiectele abordate și în timpul „discuțiilor aprofundate” dintre miniștrii de externe ai celor două țări, care au avut loc cu o zi înainte de întâlnirea Xi-Putin. De altfel, Moscova și-a reafirmat, de asemenea, „sprijinul” pentru afirmația Beijingului că Taiwanul face parte din China.

De la invazia rusă a Ucrainei, ministerul chinez de externe a fost bombardat cu întrebări dacă Xi avea cunoștințe anterioare despre plan și chiar i-a dat lui Putin „binecuvântarea”, dar oficialii chinezi au evitat să dea un răspuns direct.
„Rusia este o țară majoră independentă”, a declarat purtătorul de cuvânt Hua Chunying reporterilor joi.
Ea l-a acuzat pe reporter că are o imaginație „bogată” când a fost întrebată dacă momentul atacului, la numai câteva zile după încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing, a fost o coincidență.

„Distragerea atenției”

Un conflict militar ar îndepărta atenția SUA de la rivalitatea cu China, oferind Beijingului o oportunitate pe care o poate exploata, își duce mai departe raționamentul republicanul Ken Buck .
„Dacă Statele Unite vor începe să trimită trupe în Europa pentru a apăra Europa și pentru a ne face datoria ca partener NATO, nu vom putea face ceea ce vrem sau ce trebuie să facem în Pacific”,

„În viziunea Chinei, acesta servește ca o modalitate de a destrama resursele care pot fi folosite în alte domenii”, a spus congresmanul. „China este cel mai interesată să se asigure că acest lucru se prelungește și că Rusia continuă să mențină o amenințare la adresa țărilor baltice, a Poloniei, a Ungariei și a altor țări din Europa.”

Beijingul s-a abținut până acum să eticheteze direct atacul Rusiei asupra Ucrainei drept o invazie, dar, în același timp, a susținut că respectă „suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor”, o referire la insistențele sale conform cărora Taiwanul face parte din China.
Deși Statele Unite nu sunt pregătite să se angajeze într-un război la sol cu ​​Rusia asupra Ucrainei, miza este diferită când vine vorba de Taiwan, a spus Buck.

„Voința de a apăra Taiwan este mai mare decât voința de a apăra Ucraina”, a spus el.
„Taiwanul se află într-o poziție care ar putea afecta capacitatea noastră de a face comerț cu Japonia, cu Coreea și alte țări din zonă”, a adăugat el. „Și pentru a încuraja China să interfereze cu partenerii comerciali strategici… Nu cred că Statele Unite vor să se întâmple asta.”

„Este absolut esențial ca ei [Beijing] să-și dea seama dacă atacă [Taiwan]-ul, asta va sfârși într-o confruntare militară serioasă cu Statele Unite”, a spus Chabot, chemând Washingtonul să-și schimbe politica de lungă durată de ambiguitate strategică, în care Statele Unite ale Americii Statele rămân vagi în mod deliberat asupra faptului dacă ar veni în apărarea Taiwanului în cazul unei invazii chineze.

„China nu este deloc de ajutor”, a adăugat Chabot. „Dar asta nu este neașteptat, deoarece cei doi rivali principali de pe glob în acest moment… cei mai răi dintre actorii răi sunt Putin și Xi – Rusia și China”, scrie The Epoch Times.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola