Rusia primește o nouă lovitură după ce i-a fost destructurată o întreagă rețea de propagandiști. Situația din Siria, ținta dezinformărilor
O rețea formată din mai mulți adepți ai teoriei conspirației, susținută frecvent de o campanie rusească bine coordonată, a trimis mii de tweet-uri de dezinformare pentru a denatura realitatea conflictului sirian și a descuraja intervenția comunității internaționale.
Totul a fost scos la iveală în urmă unui studiu recent. Datele colectate de Institutul pentru Dialog Strategic (ISD) au identificat o rețea de conturi de social media, persoane, puncte de difuzare și organizații care au difuzat dezinformări despre conflict, 1,8 milioane de persoane urmărindu-le fiecare postare. Principalele subiecte pe care aceștia insistau sunt: prezentarea eronată a Căștilor Albe, organizația de voluntari care lucrează pentru evacuarea oamenilor din Siria, negarea sau denaturarea faptelor privind utilizarea de către regimul sirian a armelor chimice, și contestarea celui mai important organism de supraveghere a armelor chimice din lume.
Căștile albe au devenit ținta propagandei rusești după ce au documentat incidente precum atacul chimic de la Khan Sheikhoun din 2017, care a ucis 92 de persoane, dintre care o treime copii. O unitate a ONU a concluzionat ulterior că există „motive rezonabile de a crede că forțele siriene au aruncat o bombă care dispersa sarin” asupra orașului din provincia Idlib.
Noua analiză, parte dintr-un raport al The Syria Campaign, a constatat, de asemenea, că mai multe conturi oficiale ale guvernului rus au jucat un rol-cheie în crearea și răspândirea de conținut fals, ambasada Rusiei în Regatul Unit și în Siria având un rol important, potrivit informațiilor The Guardian.
Dintre cele 47.000 de tweet-uri de dezinformare trimise de cei 28 de propagandiști în decursul a șapte ani, din 2015 până în 2021, 19.000 au fost postări originale, care au fost repostate de peste 671.000 de ori.
Printre cei numiți în raport se numără și Vanessa Beeley, o jurnalistă „independentă” ale cărei teorii ale conspirației au fost citate ca dovezi de către Rusia la Consiliul de Securitate al ONU.
În septembrie 2015, Beeley a acuzat Căștile Albe că sunt în complicitate cu Al-Qaida și alte organizații teroriste
Farouq Habib, directorul adjunct al Căștilor Albe, a declarat:
„La început ne-am gândit cu adevărat că ar putea fi vorba doar de cineva care nu avea suficiente informații corecte și că ar trebui să o contactăm pentru a-i da explicații. Dar apoi, cu ceva cercetări, ne-am dat seama că este ceva deliberat și sistematic.”
Există, de asemenea, un grup de academicieni britanici acuzați că răspândesc dezinformări pro-regim sirian și teorii ale conspirației promovate de Rusia. Din 2020, jurnalistul Aaron Maté de la Grayzone ar fi depășit-o, potrivit raportului, pe Beeley ca fiind cel mai prolific răspânditor de dezinformare dintre cei 28 de teoreticieni ai conspirației identificați.
Lina Sergie Attar, fondator și director executiv al Fundației Karam, a declarat:
„Este insultător faptul că un grup de teoreticieni occidentali ai conspirației cred că dețin un standard moral mai înalt, dar nu fac decât să își răspândească minciunile”.
Printre alții se numără și jurnalista independentă canadiană Eva Bartlett, care a susținut că organizația Căștile Albe înscenează salvări. O versiune a discursului a fost vizualizată de 4,5 milioane de ori pe Facebook.
Hamid Kutini, un voluntar din nord-vestul Siriei, a declarat:
„Regimul [sirian] și Rusia fac ca munca noastră de salvare a vieților să fie extrem de riscantă prin atacuri cu dublă acoperire. Atunci când mergem să salvăm oameni dintr-un loc bombardat, ei țintesc din nou aceeași zonă pentru a-i ucide pe primii respondenți.”
Până acum și au pierdut viața 296 de voluntari.