Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rusia răspunde feroce amenințărilor Comisiei Europene. Putin lovește Europa unde o doare mai tare
Articole online

Rusia răspunde feroce amenințărilor Comisiei Europene. Putin lovește Europa unde o doare mai tare

Amenințările Europene au enervat Rusia

 

Din dorința de a face auzită vocea Uniunii Europene în ceea ce privește criza ucraineană, șefa UE a avertizat Rusia că va impune sancțiuni pe fondul tensiunii crescânde cu Ucraina.
UE pare să fi elaborat deja o serie de măsuri, inclusiv sancțiuni, pentru a descuraja o invazie a trupelor rusești în Ucraina.
mai mult, doamna von der Leyen a avertizat că proiectul Nord Stream 2 „nu poate fi exclus” dintr-o serie de măsuri posibile pe care blocul ar putea să le folosească împotriva lui Putin.

Nord Stream 2 este extrem de important pentru Putin. Această conductă ar permită Rusiei să-și trimită gazele în Germania prin Marea Baltică, ocolind astfel două țări ostile Polonia și Ucraina. Ucrainenii au anunțat vdeja că ar pierrde aproximativ 2 miliarde de dolari anual, dacă Nord Stream 2 ar înlocui vechiul gazoduct.

Proiectul nu a primit deocamdată certificarea, chiar dacă președintele rus pare să fi ordonat reducerea deliberată a livrărilor de gaze către Europa pentru a accelera procesul de certificare.

De asemenea, doamna von der Leyen nu s-a sfiit să acuze Gazprom, gigantul rusesc al gazelor, pentru scăderea vertiginoasă a livrărilor UE ceea ce a făcut prețurile să explodeze și, odată cu ele, și profiturile rușilor.

Doamna Ursula von der Leyen a declarat deschis, într-un interviu pentru Les Echos și Handelsblatt, că Moscova „folosește livrările de gaz ca mijloc de presiune asupra noastră”.

 

Europa are mai multă nevoie să cumpere decât Rusia să vândă

În mare parte, șefa Comiusiei Europene are dreptate. Numai că pare să nu fi fost momentul potrivitr să o spună. Uniunea Europeană este dependentă de Rusia pentru aproximativ 40% din aprovizionarea cu energie.

Și întrucât Ucraina este o rută cheie de tranzit pentru ca gazul Rusiei să ajungă în Europa, acest lucru a stârnit temeri și mai mari că livrările de gaze ale ar putea fi întrerupte dacă Putin lansează invazia Ucrainei.
Marea problemă pentru UE este că Rusia a găsit o altă soluție de a-și vinde gazele printr-un acord semnat cu China.

Moscova a fost de acord să mărească volumul livrărilor de gaze către China cu 10 miliarde de metri cubi. De exemplu, livrările prin conducta Power of Siberia 2 urmează să ajungă la 48 de miliarde de metri cubi pe an.
Acest lucru ar putea însemna că Rusia nu va mai avea la fel de multă nevoie să-și exporte gazele către Europa.

Danil Buchkov, expert în relațiile dintre Rusia și China, a declarat: „Power of Siberia 2 va furniza gaz din Peninsula Yamal din Siberia, sursă care este folosită și pentru gazul exportat în Europa.

Oficialii occidentali se tem că proiectul ar putea avea implicații geopolitice pentru națiunile europene înainte ca acestea să se angajeze serios în tranziția către surse regenerabile.

Conducta planificată Power of Siberia 2 va putea pompa în China aproximativ aceeași cantitate pe care Nord Stream 2 ar fi capabil să o transporte în Europa, oferind Kremlinului mai multe opțiuni despre cine primește gazul și la ce preț”, notează Daily Express.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola