Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Avertisment dur al companiei Exxon față de Europa: „Vom reduce investițiile dacă va rămâne impozitul pe profiturile suplimentare”
Articole online

Avertisment dur al companiei Exxon față de Europa: „Vom reduce investițiile dacă va rămâne impozitul pe profiturile suplimentare”

Exxon

Avertisment dur al companiei Exxon față de Europa: „Vom reduce investițiile dacă va rămâne impozitul pe profiturile suplimentare”

Compania, a doua ca mărime din lume între companiile private după British Shell, a încheiat anul 2022 cu profituri record, de 55 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, a demarat un proces împotriva Uniunii Europene, contestându-i capacitatea de impozitare care, potrivit Exxon, ar fi responsabilitatea statelor individuale. Paradoxal, compania spaniolă Repsol a adoptat o linie exact opusă. Grupul, prezent în Italia cu brandul Esso, a declarat că va investi din ce în ce mai mult în Statele Unite, în timp ce și-ar putea reduce planurile pentru Bătrânul Continent.

”Impozitarea descurajează investițiile”, a spus directorul executiv Darren Woods, adăugând că ”Guvernele au un rol important în tranziția energetică prin stimularea dezvoltării de noi tehnologii energetice fără a compromite furnizarea de petrol pentru a satisface cererea globală. Cu siguranță am putea face un pas înapoi și am putea reevalua ceea ce facem în Europa”. În realitate, în SUA, compania ar beneficia și de planul de subvenții (Inflation Reduction Act) care vizează și inițiative corporative de decarbonizare.

Ursula von der Leyen promovează relațiile transatlantice

Într-o vizită în Canada, înainte de a călători în Statele Unite, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ținut un discurs în Parlamentul de la Ottawa. Obiectivul vizitei este de a promova cooperarea dintre Uniunea Europeană și Canada în domenii precum materiile prime, tranziția energetică, acțiunea pentru climă și sprijinul pentru Ucraina.

„Canada și Uniunea Europeană vor sprijini Carta Națiunilor Unite. Vom sprijini Ucraina, drept stăpână a propriului viitor și vom continua să o susținem atât timp cât va fi necesar”, a spus Ursula von der Leyen.

Odată cu consecințele războiului din Ucraina, Uniunea Europeană face eforturi pentru a pune capăt dependenței de Rusia pentru combustibilii fosili, crescând producția internă de energie regenerabilă. Dar Ursula von der Leyen știe că acest lucru va necesita un acces mai mare la minerale și materii prime esențiale, cum ar fi litiul, de care dispune Canada.

„China produce 98% din livrările europene de pământuri rare, iar Europa trebuie să reducă această dependență. Acesta este, desigur, motivul pentru care Europa caută să colaboreze cu parteneri de încredere, în primul rând Canada”, a spus președinta Comisiei Europene.

Canada este, de fapt, singura țară din emisfera nordică cu toate materiile prime necesare pentru fabricarea bateriilor litiu-ion. În ianuarie, Ursula von der Leyen a vorbit despre un „Club al materiilor prime critice”. O idee pe care ar trebui să o prezinte și președintelui american Joe Biden, vineri.

Registration

Aici iti poti reseta parola