Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rusia l-a retrogradat pe generalul „absolut nemilos” care a condus războiul din Ucraina la mai puțin de 3 luni după ce l-a promovat
Articole online

Rusia l-a retrogradat pe generalul „absolut nemilos” care a condus războiul din Ucraina la mai puțin de 3 luni după ce l-a promovat

Rusia

Într-o declarație de miercuri, Ministerul rus al Apărării a anunțat că îl înlocuiește pe generalul Serghei Surovikin în funcția de comandant al forțelor sale din Ucraina cu generalul Valeri Gerasimov, care a fost anterior șef al Statului Major General al forțelor armate ruse. Surovikin va fi acum unul dintre adjuncții săi, potrivit agenției de presă de stat rusești TASS.

Rusia l-a retrogradat pe generalul „absolut nemilos” care a condus războiul din Ucraina la mai puțin de 3 luni după ce l-a promovat

În luna mai a anului trecut, Gerasimov ar fi vizitat liniile de front ale Rusiei din estul Ucrainei, o acțiune descrisă la vremea respectivă ca fiind „extrem de neobișnuită” pentru un oficial de rang atât de înalt. Potrivit The New York Times, el a fost una dintre cele trei persoane – alături de președintele Vladimir Putin și ministrul apărării Serghei Șoigu – care au pus la cale invazia Rusiei din 2022, în februarie.

Surovikin, care a supravegheat războiul aerian al Rusiei în Siria – o campanie care a inclus țintirea deliberată a spitalelor și școlilor – a fost ales să conducă războiul din Ucraina în octombrie anul trecut. La vremea respectivă, foștii colegi, care l-au poreclit „generalul Armageddon”, s-au temut că acest lucru înseamnă și mai multe crime de război, unul dintre ei descriindu-l pentru The Guardian ca fiind „absolut nemilos”.

Sub comanda sa, forțele rusești s-au retras în noiembrie anul trecut din orașul Kherson, singura capitală regională pe care au capturat-o de la începutul războiului.

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, Rusia a câștigat teren în apropierea orașului Bakhmut, în parte datorită ajutorului mercenarilor din grupul paramilitar Wagner condus de Evgheni Prigojin, un aliat apropiat al lui Putin. Sub conducerea lui Surovikin, Rusia a intensificat, de asemenea, atacurile aeriene asupra infrastructurii energetice ucrainene, provocând o criză de curent pe scară largă.

Ministerul britanic al Apărării, în actualizarea zilnică a informațiilor privind războiul din Ucraina, a caracterizat mișcările de miercuri drept o „evoluție semnificativă” și o „recunoaștere clară” a faptului că Rusia nu își atinge obiectivele.

Cu toate acestea, ministerul a precizat că mișcarea va declanșa probabil critici din partea ultranaționaliștilor ruși și a influenților bloggeri militari, care îl consideră pe noul comandant ca fiind cel vinovat pentru eșecurile strategice de până acum. Surovikin, în schimb, „a fost lăudat pe scară largă de această comunitate pentru că a susținut o abordare mai realistă”, a precizat ministerul. „În calitate de comandant adjunct, autoritatea și influența sa sunt aproape sigur reduse enorm”.

Rob Lee, membru senior la Foreign Policy Research Institute, un think tank cu sediul în Philadelphia, a declarat, de asemenea, pe Twitter, că remanierea conducerii de război a Rusiei „pare a fi o schimbare destul de semnificativă”, posibil determinată mai mult de politică decât de orice eșec perceput din partea lui Surovkin. Generalul „devenea foarte puternic”, a scris Lee, și „probabil” vorbea direct cu Putin. Retrogradarea lui „reafirmă poziția [Ministerului Apărării] care supraveghează războiul”.

Registration

Aici iti poti reseta parola