Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rumen Radev, președintele Bulgariei: „Sunt categoric împotriva trimiterii de arme pentru războiul din Ucraina”
Articole online

Rumen Radev, președintele Bulgariei: „Sunt categoric împotriva trimiterii de arme pentru războiul din Ucraina”

Biden și Zelenski

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat că este categoric împotriva trimiterii de armament din rezervele armatei bulgare în zona operaţiunilor militare din Ucraina.

Rumen Radev, președintele Bulgariei: „Sunt categoric împotriva trimiterii de arme pentru războiul din Ucraina”

Potrivit şefului statului, pacea poate fi obţinută doar printr-o încetare imediată a focului şi prin dialog:

„Încă de la bun început, Bulgaria a afirmat o poziţie clară, prin care condamnă categoric agresiunea Kremlinului împotriva unui stat suveran, dar continui să cred că acest conflict nu are o soluţie militară”, a subliniat Radev.

Radev și-a justificat declarațiile prin complexitatea mare a conflictului care riscă să afecteze potențialul țării de apărare:

„Referitor la toate aceste apeluri – doresc să vă reamintesc că guvernul interimar a pus în aplicare decizia celei de-a 48-a Adunări Naţionale privind ajutorul militar acordat Ucrainei şi acolo scrie foarte clar că ajutorul ulterior trebuie adaptat capacităţilor Bulgariei. Potenţialul distructiv enorm al acestui conflict, escaladarea lui, deteriorarea securităţii în regiunea noastră impune ca guvernul interimar să fie în primul rând responsabil pentru articolul 9 din Constituţie – să garanteze securitatea şi integritatea teritorială a ţării. Aceasta nu înseamnă slăbirea potenţialului nostru de apărare, ci menţinerea şi dezvoltarea sa”, a adăugat Radev.

Reacția Kievului după declarațiile controversate ale lui Berlusconi

În urmă cu câteva zile, Berlusconi a declarat:

„Eu să vorbesc cu Zelenski? Dacă aș fi fost prim-ministru, nu aș fi mers niciodată, pentru că asistăm la devastarea țării sale și la masacrul soldaților și civililor săi.”

Reacția Kievului nu s-a lăsat așteptată: 

„Berlusconi este un agitator VIP, care acționează în cadrul propagandei rusești, dă reputația Italiei pe prietenia sa cu Putin. Cuvintele lui sunt dăunătoare Italiei”, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al șefului Președinției ucrainene, comentând pentru cotidianul „La Repubblica” declarațiile liderului Forza Italia de duminică. „Să arunce masca și să spună public că este în favoarea genocidului poporului ucrainean”, a adăugat Podoliak.

Foarte dură a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, care a scris pe Facebook:

„Acuzațiile fără sens ale lui Berlusconi la adresa lui Zelenski sunt o încercare de a-i săruta mâinile lui Putin, mânjite de sânge până la coate. O încercare de a-i demonstra loialitatea sa dictatorului rus”.

Nikolenko își amintește și că a lucrat în Libia în 2010, când premierul Berlusconi s-a întâlnit cu Gaddafi și „a sărutat mâinile dictatorului, pentru a-i arăta loialitate: prin răspândirea propagandei ruse, Berlusconi încurajează Moscova să-și continue crimele și, prin urmare, are responsabilitate politică și morală. În schimb, apreciem foarte mult răspunsul prompt al lui Meloni, care și-a reafirmat sprijinul neclintit pentru Ucraina„.

Registration

Aici iti poti reseta parola