Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Rufele murdare ale înaltei societăți UE. Regele fugar și traficantul de arme
Articole online

Rufele murdare ale înaltei societăți UE. Regele fugar și traficantul de arme

Prietenia regelui cu traficantul de arme

Fostul rege al Spaniei Juan Carlos al II-lea, tatăl actualului rege, trăiește de o bună bucată de vreme la Abu Dhabi din cauza investigațiilor de corupție care îl vizează.
Tot la Abu Dhabi se pare că locuiește de luni de zile și Abdul Rahman El Assir, un comerciantul de arme dat în căutare internațională după ce a fubit de un proces în care era acuzat că a fraudat Trezoreria Spaniolă cu 14,7 milioane de euro.
Aflați în exil, regele și traficantul par să-și fi reluat prietenia. Potrivit martorilor oculari, Abdul Rahman El Assir îl vizitează frecvent pe Juan Carlos în complexul privat în care acesta locuiește de la plecarea sa din Spania în august 2020, scrie El Pais.

Prietenia dintre regele emerit și El Assir datează din anii optzeci. Cei doi au mulți prieteni comuni și îi unește și pasiunea pentru vânătoare. „Relația se răcise, dar cum amândoi se simt singuri la Abu Dhabi, legătura s-a revigorat, a declarat presei spaniole un apropiat al lui Juan Carlos.

El Assir se folosește de fosul rege ca să scape de problemele cu legea?

Unii dintre martorii acestor întâlniri de la Abu Dhabi cred că El Assir se folosește vechea prietenie cu fostul șef al statului ca de un scut în fața problemelor pe care le are cu legea.

El Assir, acum în vârstă de 71 de ani, este un cunoscut traficant internațional de arme și este creditat cu un rol cheie în exporturile militare spaniole din ultimele decenii.

Pe 4 octombrie 2018, acest traficant cu relații solide în înalta societate a dispărut pentru a scăpa de procesul de fraudă care-i fusese intentat în Spania. Până la urmă, a fost emis un mandat internațional de căutare și arestare pe numele său. „Ordinul a fost emis și este încă în vigoare”, confirmă acum o sursă oficială din cadrul Parchetului.

Parchetul cere o pedeapsă de opt ani închisoare și plata a aproape 90 de milioane, mai exact o amendă de 73.923.014 euro și despăgubiri către Trezorerie de 14.784.602.

Procurorii spun că El Assir „a omis în mod conștient” să declare câștiguri de peste 31 de milioane de euro. Ca urmare a evitat să plătească 12,03 milioane de euro în 2002 și 2,7 milioane în 2003.

Pentru a-și ascunde averea, El Assir s-a folosit de companiile La Granjilla Corporation SA, Miraflores Dieciocho SA și Gransoto SL, pe numele cărora a cumpărat mai multe reședințe și limuzine El Assir a fost condamnat în contumacie în Franța pentru Karachigate , un scandal de corupție și vânzări de arme în Pakistan. Justiția franceză a emis și ea un ordin de „căutare și arestare pentru extrădare” care este în vigoare de la jumătatea anului 2020. El Assir este căutat pentru că datorează taxe și în Elveția și în Luxemburg.

Înalta societate și infractorii

Abdul Rahman El Assir a dezvoltat în anii optzeci legături puternice în înalta societate spaniolă și în Partidul Socialist spaniol-PSOE. Prima sa soție, Samira Kashogui, era fiica medicului personal al regelui Arabiei Saudite Abdullah Bin Abdulaziz și sora lui Adnan Kashogui, un influent traficant de arme saudit. Samira era fosta soție a omului de afaceri egiptean Mohammed Al-Fayed.
După ce a divorțat de Samira, care a murit ulterior, în 1985 s-a căsătorit cu María Fernández-Longoria, fiica ambasadorului Spaniei în Egipt, cu care a avut trei copii .
Datorită prieteniei sale cu Juan Carlos I, El Assir a participat ca invitat în 2004 la nunta prințului Felipe de Borbón (actualul rege) cu Letizia Ortiz. În 2016, a sărbătorit nunta uneia dintre fiicele sale în stațiunea de schi elvețiană Gstaad și a închiriat un avion pentru oaspeți, printre care se afla și fiica fostului José María Aznar, scrie El Pais..

Registration

Aici iti poti reseta parola