Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rudy Giuliani „ar fi putut fi compromis” de Kremlin, iar liderilor FBI nu le-a păsat, susține agentul special Johnathan Buma
Articole online

Rudy Giuliani „ar fi putut fi compromis” de Kremlin, iar liderilor FBI nu le-a păsat, susține agentul special Johnathan Buma

FBI

Rudy Giuliani „ar fi putut fi compromis” de Kremlin, iar liderilor FBI nu le-a păsat, susține agentul special Johnathan Buma

Agenții FBI sunt cei care s-au prezentat cu un mandat de percheziție la porțile Mar-a-Lago. Astăzi, agenții FBI fac munca de culegere de informații în ceea ce privește presupusele acțiuni ilegale ale lui Donald Trump la 6 ianuarie. De asemenea, îl investighează pe Hunter Biden pentru acuzațiile legate de arme de foc pentru care a fost pus sub acuzare săptămâna aceasta, după cum relatează Insider

Având în vedere că FBI deține atât de multe responsabilități, acuzațiile de părtinire politică în cadrul biroului ar trebui să preocupe pe toată lumea. Insider a publicat acum un interviu cu Johnathan Buma, un agent special cu o vechime de 14 ani care lucrează în cadrul biroului din Los Angeles Field Office. Buma este un specialist în contrainformații care vorbește limba rusă și deține o autorizație de securitate Top Secret activă. El a tras prima dată semnalul de alarmă prin intermediul canalelor de denunțare autorizate legal în cadrul FBI, unde este angajat până în prezent.

Potrivit lui Buma, povestea reală a FBI în timpul anilor Trump și Biden este foarte diferită de cea prezentată în cadrul audierilor organizate de Camera Reprezentanților, controlată de Partidul Republican.

Puteți urmări interviul realizat de Insider cu Buma AICI.

Un membru al personalului Congresului a declarat pentru Insider că acuzațiile lui Buma sunt luate în serios:

„Declarațiile domnului Buma trezesc îngrijorări serioase cu privire la faptul că această campanie de punere sub acuzare a republicanilor continuă să amplifice un efort de dezinformare care își are sursele în aparatul de informații rusesc și care ar fi putut fi expus și redus la tăcere cu ani în urmă”, au spus aceștia.

Trump, Giuliani și FBI au refuzat să comenteze.

Iată cinci moduri în care relatarea lui Buma ar putea transforma imaginea emergentă a FBI și a interacțiunilor sale cu cercul lui Trump:

1. FBI nu i-a păsat de posibilele legături ale lui Giuliani cu Kremlinul, spune Buma

„Este posibil ca Rudy Giuliani să fi fost compromis de persoane suspectate de implicare în operațiunile de influență ale contrainformațiilor rusești”, a declarat Buma pentru Insider. Iar în cadrul FBI, a spus el, „am văzut cum au fost sustrase importante informații de securitate națională”.

Îngrijorările lui Buma cu privire la Giuliani, avocat personal al lui Trump în timpul președinției sale la vârful SUA, se concentrează pe cei 300.000 de dolari pe care firma sa i-a primit de la Pavel Fuks, un oligarh ucrainean cu legături strânse cu Moscova. (Un purtător de cuvânt al lui Fuks a negat că acesta ar avea legături cu serviciile de securitate rusești). Fuks a călătorit la Washington pentru ceremonia inaugurală a lui Trump din 2017 și l-a abordat anterior pe Trump cu privire la construirea unui Trump Tower la Moscova. Potrivit dezvăluirii lui Buma, un raport de informații al FBI a afirmat că Fuks a fost un agent al serviciilor de informații rusești. Plata de 300.000 de dolari a lui Fuks către firma lui Giuliani a coincis cu călătoriile pe care Giuliani le-a făcut în Ucraina pentru a aduna informații despre Hunter Biden și compania energetică ucraineană Burisma și pentru a face presiuni asupra oficialilor ucraineni să deschidă o anchetă.

Buma spune că le-a transmis superiorilor săi de la FBI îngrijorarea cu privire la posibilele legături ale lui Giuliani cu serviciile secrete rusești, iar aceștia pur și simplu nu au fost interesați să le dea curs. Nu numai atât, susține el, dar în cele din urmă aceștia i-au interzis lui Buma să facă orice reportaj legat de Trump și cercul său.

2. Eforturile de a concentra alegătorii americani asupra lui Hunter Biden a fost o operațiune mai mare și pe termen mai lung decât se știa până acum

Giuliani a susținut întotdeauna că acuzațiile despre Hunter Biden și Burisma, compania energetică ucraineană care l-a plătit pe Biden cu până la 83.333 de dolari pe lună pentru a face parte din consiliul de administrație, își au originea în laptopul abandonat al lui Hunter.

Dezvăluirile lui Buma sugerează contrariul. Hunter Biden și-a abandonat laptopul la un magazin de reparații de calculatoare în aprilie 2019. Dar cu câteva luni mai devreme, în ianuarie 2019, Buma spune că a adus trei dintre sursele sale pentru a vorbi cu procurorii Departamentului de Justiție despre Hunter Biden. Aceștia promovau aceeași narațiune care, câteva luni mai târziu, avea să se transforme într-un subiect de discuție al campaniei lui Trump: munca lui Hunter pentru Burisma nu a creat doar aparența unui conflict, ci a fost cumva ilegală. De asemenea, sursele au susținut că George Soros, miliardarul care se află în centrul a numeroase teorii ale conspirației de extremă dreapta, era „implicat în spălarea masivă de bani”, potrivit dezvăluirii lui Buma.

Rămâne neclar cum anume a început povestea Hunter-Burisma. Dar faptul că surse ucrainene împingeau acuzațiile Burisma cu câteva luni înainte ca laptopul să părăsească mâinile lui Hunter Biden se adaugă la ansamblul de dovezi care sugerează că povestea politică favorită a lui Trump a luat naștere în Ucraina – nu în Delaware – și că Giuliani a fost doar un braț al unui efort mai amplu de a injecta aceste acuzații în sistemul politic american înainte de alegerile din 2020. Se întâmplă ca acest lucru să se alinieze perfect cu o scrisoare mult defăimată, semnată de peste 50 de oficiali ai comunității de informații înainte de alegerile din 2020, avertizând asupra interferențelor străine.

După cum își amintea Buma spunându-i unui coleg din FBI la acea vreme: „Dacă aceasta este vârful de lance al unei campanii de dezinformare pentru a crea o temă de informații depreciative despre Biden în anticiparea faptului că Biden va fi principalul rival politic al lui Trump?”.

Dezvăluirea lui Buma indică, de asemenea, întrebarea dacă toate informațiile atribuite laptopului abandonat al lui Hunter Biden au provenit de fapt de pe laptop. În momentul în care New York Post a făcut publică povestea laptopului, cu mai puțin de o lună înainte de alegerile din 2020, Giuliani a fost implicat în eforturi de luni de zile „pentru a obține din surse ucrainene și probabil și rusești informații despre care Giuliani credea că vor afecta alegerile din 2020”, potrivit lui Buma.

3. Presupusele prejudecăți politice în cadrul FBI sunt de ambele părți

O serie de agenți FBI au susținut că biroul este în căutarea lui Trump. Unii au primit sprijin financiar de la donatori conservatori; toți au primit o platformă din partea Congresului controlat de GOP.

Dar, potrivit lui Buma, nu aflăm întreaga poveste. Lucrând în cadrul biroului din Los Angeles, Buma oferă o relatare de primă mână a unei dinamici care este exact opusul a ceea ce s-a afirmat: Informațiile despre Hunter Biden au fost primite cu entuziasm și predate agenților de caz, în timp ce investigațiile despre Giuliani au fost închise.

FBI, cu mii de angajați împrăștiați în zeci de birouri de teren, este atât divers din punct de vedere ideologic, cât și neobișnuit de descentralizat pentru o agenție federală. Un lucru neobișnuit al FBI este că există patru centre administrative în cadrul biroului – sediul central, biroul din Washington, biroul din New York și restul FBI-ului. Dezvăluirile lui Buma ne reamintesc că trebuie să fim sceptici față de cei care caută să obțină puncte politice prin zugrăvirea biroului cu o pensulă prea largă.

Telespectatorii audierilor din Congres „nu primesc întreaga poveste”, a declarat Buma.

4. Nu este ușor să fii un denunțător de integritate

În ciuda faptului că a trecut prin canalele aprobate ale FBI pentru a-și înregistra îngrijorările, Buma susține că biroul s-a răzbunat pe el, ceea ce este interzis de Whistleblower Protection Act. El spune că i s-a ordonat în mod direct să nu mai investigheze pe Trump și cercul său, că cele mai bune surse ale sale au fost închise și că a fost transferat de la echipa sa de informații umane la o misiune mai puțin dezirabilă, care făcea supraveghere, una care nu prea avea legătură cu acest set de abilități sau experiență. În februarie, spune el, biroul i-a oferit 14.000 de dolari pentru a renunța la plângerea sa de denunțare, ca parte a unei înțelegeri mai mari propuse pentru o plângere separată privind egalitatea de șanse la angajare pe care o depusese. Buma a refuzat.

„Am început să experimentez ceea ce cred că este discriminare”, a declarat Buma pentru Insider, „asasinarea caracterului, de fapt”.

Dezvăluirea sa spune că Buma nu știe de ce a fost tratat în acest fel, „dar bănuiala mea puternică este că una sau mai multe dintre sursele mele au furnizat informații veridice, exacte, care sunt dăunătoare pentru o persoană sau persoane pe care cei mai înalți din cadrul Biroului încearcă să le protejeze”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola