Guvernul Coandă a denunțat tratatul de la București și a treia zi de la instalare a adresat un ultimatum feldmareşalului August von Mackensen, care era comandantul celor 15 divizii germane de ocupaţie, cerându-i-se să părăsească România în 24 de ore.
Cu această ocazie guvernul ia decizia ca trupele române să intre în Bucovina și se trimite o telegramă aliaților pentru a permite să se întâmple acest lucru.
Armata a fost mobilizată, iar în noaptea de 28 octombrie/10 noiembrie spre 29 octombrie /11 noiembrie, Armata Română reîncepea operaţiunile militare împotriva Puterilor Centrale, trupele române primind ordin să treacă simultan în Transilvania, Muntenia și Dobrogea.
La 29 octombrie/11 Noiembrie Regina Maria era primită pe peronul gării Iași de noul prim-ministru Coandă, Saint Aulaire reprezentantul Franței în România și o delegație de transilvăneni.
Tot în această zi, la solicitarea Consiliului Național Român, Divizia 8 Română condusă de generalul Iacob Zadik, din cadrul Corpului 4 Armată, comandat de generalul Nicolae Petala, a intrat în Bucovina, în Cernăuți.
La 28 noiembrie 1918 delegația Bucovinei a fost primită de Generalul Coandă, în calitatea sa de prim-ministru al României și a fost dusă la Curtea Regală, acolo unde președintele misiunii bucovinene, Marele Mitrolpolit Vladimir de Repta, a închinat Bucovina M.S. Regele Ferdinand.
Sursa: Asociația Henri Coandă