Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > România, o sursă captivantă de inspirație pentru Bram Stoker și Jules Verne
Articole online

România, o sursă captivantă de inspirație pentru Bram Stoker și Jules Verne

castel

România, o sursă captivantă de inspirație pentru Bram Stoker și Jules Verne

România a inspirat unele dintre cele mai admirate opere literare din lume. Fie că vorbim despre „Dracula” al lui Bram Stoker sau despre oricare dintre cărțile lui Jules Verne, este clar că țara a avut o anumită atracție pentru operele literare de ficțiune. Poate credeți că are sens pentru un scriitor să fie inspirat doar de poveștile pe care le-a auzit, de oamenii pe care i-a întâlnit sau de locurile pe care le-a văzut. Cu toate acestea, nu a fost cazul celor doi scriitori de mai sus, sau cel puțin nu atunci când a venit vorba despre țara noastră.

Un loc în care imaginația este liberă

Nici Stoker și nici Verne nu au ajuns vreodată în România. Ei nu au văzut niciodată cu ochii lor ținuturile pe care le-au descris și nici nu au interacționat cu cultura în care și-au plasat personajele. Totuși, unele dintre cele mai apreciate opere ale lor pe plan internațional prezintă în mare măsură cultura românească. În cazul lui Stoker, vorbim, evident, despre capodopera sa din 1897, „Dracula”.

În ceea ce-l privește pe Jules Verne, cel puțin cinci dintre cărțile sale au fost inspirate de spațiul românesc, și anume „Kéraban Încăpățânatul” (făcând referire la regiunea românească Dobrogea), „Mathias Sandorf” (castelul său se află în Transilvania), „Claudius Bombarnac” (menționând personaje românești), „Castelul din Carpați” (intriga are loc în Transilvania) și, nu în ultimul rând, „Pilotul de pe Dunăre” (o parte din acțiune este plasată în regiunile românești, de la Porțile de Fier până în Delta Dunării).

Ambii scriitori au încorporat România în poveștile lor, în ciuda faptului că nu au interacționat aproape deloc cu această țară. Poate că nu a fost intenția lor, dar popularitatea cărților a influențat puternic imaginea României la nivel internațional. Ce este adevăr, ce este ficțiune și unde se află granița dintre mit și realitate în acest univers creat de Stoker și Verne?

Pregătirea scenei pentru fantezie și spaimă

Este de la sine înțeles de ce Stoker a apelat la istoria României atunci când a conceput cel mai faimos personaj al său, Contele Dracula. Setea lui de sânge, inima nemiloasă și natura violentă par să meargă mână în mână cu descrierea domnitorului Vlad Țepeș. În ciuda popularității cărții, se știu puține lucruri despre elementele reale ale culturii românești care au inspirat ficțiunea.

Romanul lui Stoker, în pofida faptului că a creat o impresie fictivă de lungă durată despre poporul român, a avut un impact pozitiv. A pus România – mai precis Castelul Bran – pe harta internațională a locurilor de vizitat.

Lista literaturii inspirate de România poate începe cu Stoker și Verne, dar cu siguranță nu se termină cu ei. Saul Bellow, Sidney Sheldon, Dan Simmons și alți autori români precum Mircea Eliade, Herta Müller și Eugen (Eugène) Ionescu sunt doar câteva dintre numele care plasează România și oamenii săi printre protagoniștii principali.

Registration

Aici iti poti reseta parola