Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Scriitorul care a devenit bogat și faimos visând cu ochii deschiși
Articole online

Scriitorul care a devenit bogat și faimos visând cu ochii deschiși

Pe 24 martie 1905, murea la Amiens, în vârstă de 77 de ani, Jules Verne, creatorul unui gen literat cu totul nou: romanul științific. Un gen în care știința deschide zăgazurile imaginației.

Jules Verne se naște pe 8 februarie 1828 la Nantes, într-o familie cultivată, în care sunt practicate cu talent muzica, literetura și poezia.

Începe studiile de drept la Paris, în 1848, însă este repede cucerit de prima sa pasiune, literatura. Așa se face că, în paralel cu studiile, publică mai multe nuvele.

Încă de copil, orașul port Nantes îi stimulase creativitatea. Micul Jules visase la spațiile nemărginite ale mărilor și oceanelor. Observând plecările și venirile corăbiilor, el visează la aventuri și se imaginează căpitan de vas.

„Văzând atâtea nave trecând, setea de a naviga mă mistuia”, va spune el mai târziu în „Amintiri din copilărie și tinerețe”.

Cititor nesățios, devorează Robinson Crusoe (Daniel Defoe, 1719), Călătoriile lui Gulliver (Jonathan Swift, 1726) sau Ultimul Mohican (James Fenimore Cooper, 1826).

Atâtea lecturi de aventuri îi stârnesc cheful de a scrie el însuși.

Două întâlniri vor fi definitorii pentru cariera lui literară viitoare. Mai întâi, întâlnirea cu Alexandre Dumas, care îi deschide porțile teatrului. Prima piesă a lui Jules Verne, „Paiele rupte”, se joacă în iunie 1850. Apoi, ocupă funcția de secretar la teatrul liric.

A doua întâlnire are loc în 1863, când îl cunoaște pe editorul Pierre-Jules Hetzel. Acesta dorea să publice texte în care să se fie amestecată literatura cu cunoștințele științifice, într-o perioadă în care lumea trecea printr-o febră a descoperirilor.

Hetzel este încântat de manuscrisul „Cinci săptămâni în balon” al lui Verne, care povestește zborul peste Africa al unei montgolfiere. Or, era exact perioada marilor expediții pe continentul negru, în bună parte necunoscut de europeni.

Editorul îi publică astfel prima lucrare lui Jules Verne, care a rămas în istorie ca primul „roman științific”, după cum l-a catalogat criticul Marius Topin, în 1876. Așa se năștea un nou gen literar.

Jules Verne devine principalul autor al revistei „Magazin de educație și recreere”, lansat de Hetzel în 1864. Romanele sale sunt editate în cadrul colecției „Călătorii extraordinare”.

Jules Verne avea 34 de ani când a primit din partea lui Pierre-Jules Hetzel un contract fabulos, pe o perioadă de 20 de ani, pentru a-și scrie romanele la care visa. Un contract care i-a adus liniștea zilei de mâine, deschizându-i calea spre succes și bogăție.

Registration

Aici iti poti reseta parola