Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > România de la 1935, oglindită în cel mai mare ziar din Norvegia
Articole online

România de la 1935, oglindită în cel mai mare ziar din Norvegia

De asemenea, Johan Bojer (foto) s-a bucurat și de o importantă notorietate internațională, cărțile sale fiind publicate în numeroase limbi străine. O parte dintre scrierile lui Bojer au fost traduse și în limba română, încă din perioada interbelică.

La 22 octombrie 1935, cel mai maare ziar norvegian, Aftenposten, publica articolul intitulat „Aducem un omagiu domnului Johan Bojer în România” în care menționa vizita scriitorului norvegian în țara noastră. Astfel se preciza că oaspetele norvegian a fost întâmpinat la sosirea la București de Dimitrie Iurașcu și alți reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Străine.

În onoarea scriitorului norvegian a fost organizată o recepție la care au participat mai mulți miniștri români, directorii celor mai mari ziare din București, directorul Teatrului Național etc.

Pe perioada prezenței sale în capitala României, Johan Bojer a asistat la reprezentația piesei „Henric IV” la Teatrul Național și a acordat mai multe interviuri presei românești, iar cărțile sale au fost expuse în librăriile din București.

Deși articolul de presă nu era semnat, acesta a fost scris cel mai probabil de redactorul șef al ziarului Aftenposten, Carl Huitfeldt.

Elogiul Reginei Maria

După acest prim articol, Aftenposten a publicat, sub semnătura lui Carl Huitfeldt, o serie de șase articole despre România: la 30 octombrie 1935 și la 2, 6, 9, 13 și 16 noiembrie 1935.

Pe parcursul acestor articole, jurnalistul norvegian prezintă în detaliu călătoria spre România, impresiile sale despre București, viața culturală și elitele intelectuale din România, mișcarea feministă română și reprezentantele acesteia, vizitele în redacțiile ziarelor românești Universul și Dimineața, frumusețea obiectelor de artă populară românești, dezvoltarea economică, cu accent pe agricultură, a României de după Primul Război Mondial.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola