Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > România de la 1935, oglindită în cel mai mare ziar din Norvegia
Articole online

România de la 1935, oglindită în cel mai mare ziar din Norvegia

În ultimul articol, din 16 noiembrie 1935, Carl Huitfeldt face un portret extrem de elogios Reginei Maria subliniind impactul deosebit pe care aceasta îl are asupra românilor.

Invitațiile

Articolele erau scrise de redactorul șef al ziarului, Carl Huitfeldt, care, împreună cu scriitorul norvegian Johan Bojer, a efectuat în toamna anului 1935 o călătorie de documentare în România.

Inițiativa invitării celor doi norvegieni în România a aparținut lui Dimitrie Iurașcu care în acel moment era Trimisul Extraordinar și Ministrul Plenipotențiar al țării noastre la Oslo.

Inițial invitația l-a vizat doar pe scriitorul Johan Bojer, însă după ce conducerea ziarului Aftenposten (care de altfel se oferise să asigure o parte din cheltuielile de deplasare ale scriitorului norvegian) și-a exprimat intenția de a-l trimite în România și pe redactorul șef al publicației, Dimitrie Iurașcu, cu acordul autorităților de la București, a adresat o invitație oficială și lui Carl Huitfeldt.

Programul

Programul călătoriei propus de autoritățile române acoperea aproape toată țara și includea atât cele mai importante orașe (București, Constanța, Pitești, Brăila, Galați, Chișinău, Iași, Cernăuți, Suceava, Bacău, Piatra Neamț, Craiova, Timișoara, Arad, Alba Iulia, Sibiu, Sinaia, Brașov, Cluj, Oradea), cât și unele regiuni pitorești reprezentative (Balcic, Vâlcov, Cetatea Albă, Putna, Sucevița, Moldovița, Dragomirna, Băile Herculane, Horezu, Cozia, Băile Felix).

Inițial călătoria scriitorului Johan Bojer trebuia să înceapă la 28 septembrie 1935 pentru o perioadă de trei săptămâni, însă alăturarea ziaristului Carl Huitfeldt a făcut ca cei doi norvegieni să ajungă în România la jumătatea lunii octombrie 1935.

Aftenposten este ziarul cu cel mai mare tiraj din Norvegia și are sediul la Oslo. A fost înființat în 1860 sub numele de Christiania Adresseblad, iar în anul următor și-a schimbat numele în Aftenposten.

Din 1885 și până în 2009 ziarul a fost tipărit în două ediții zilnice, dimineața și seara. Până în 1919, Aftenposten a publicat și o ediție specială de duminică care a fost reintrodusă în 1990.

 

Sursa: Arhivele Diplomatice ale MAE

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola