Trupele din Taiwan pregătite de americani
Mai mulți soldați ai forțelor speciale americane antrenează acum forțele taiwaneze, fiind trimiși pentru prima dată de administrația Trump, chiar dacă prezența lor nu a fost raportată până în prezent. Raportul a venit în timp ce președintele Tsai Ing-wen a declarat vineri că Taiwanul „va face tot ce este necesar pentru a-și apăra libertatea și democrația”.
„Taiwanul nu caută confruntarea militară”, a declarat ea pentru un forum de securitate din Taipei. „Speră la o coexistență pașnică, stabilă, previzibilă și reciproc avantajoasă cu vecinii săi.” Un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Supple, nu a comentat raportul, dar a menționat că „sprijinul și relația noastră de apărare cu Taiwanul rămân aliniate împotriva amenințării actuale”.
„Este un pas important, dar se intenționează în primul rând să nu fie provocator, ci să îmbunătățească de fapt capacitatea de apărare a forțelor din Taiwan”, a declarat Jacob Stokes, un membru al programului de securitate indo-Pacific al Centrului pentru o nouă securitate americană.
Prezența trupelor americane în Taiwan a fost raportată anterior și a fost confirmată ulterior de Comandamentul Marinei Taiwanului ca „schimb de rutină Taiwan-SUA de formare și cooperare”, potrivit presei de apărare SUA și a presei locale. Oficialii americani au declarat că rapoartele din noiembrie 2020 sunt „inexacte”, dar nu au elaborat niciodată acest răspuns.
CIA interesat de China
Ministerul de externe al Chinei a emis o declarație prin care solicita SUA să oprească ajutorul militar acordat Taiwanului. „China va lua toate măsurile necesare pentru a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială”, se prezenta în declarație.
Raportul prezenței militare americane în Taiwan vine după o serie de semnale periculoase în Indo-Pacific. China a avut aproape 150 de avioane militare, inclusiv bombardiere și avioane de luptă, în zona de apărare aeriană din Taiwan, în primele patru zile ale lunii octombrie.
Joi, CIA a confirmat că va crea un nou centru pentru a acorda prioritate colectării de informații privind acțiunile Chinei. Anunțând reorganizarea, directorul agenției, William Burns, a numit guvernul chinez „cea mai marea amenințare geopolitică cu care ne confruntăm în secolul 21”.
Centrele create de administrația Trump asupra Iranului și Coreei de Nord urmează să fie dizolvate în secțiuni regionale mai largi. Departamentul de stat a luat măsuri similare, înființând un birou specializat, cunoscut informal sub numele de Casa Chinei, ca parte a pivotului mai larg al administrației Biden către Asia.