Misiunile CIA compromise
Oficialii din contraspionaj au avertizat stațiile, săptămâna trecută, că zeci de spioni au fost compromiși sau executați în ultimii ani, fiind o creștere bruscă a acestor cazuri. Documentul a specificat numărul de agenți care au fost uciși de alte agenții de informații, un detaliu confidențial care nu este de obicei devoalat în astfel de note. Această informație a avut ca scop îndemnarea birourile de informații să îmbunătățească protocoalele de protecție și securitate.
Încrederea prea mare în surse și subestimarea celorlalte agenții de informații au reprezentat motivele principale din spatele misiunilor eșuate. Recrutarea mult prea rapidă a informatorilor, ignorând potențialele riscuri, a reprezentat o altă greșeală pe care a făcut-o agenția de informații americană.
În timp ce progresele tehnologice, cum ar fi instrumentele de hacking și inteligența artificială, au fost implementate cu succes de alte agenții pentru a urmări spionii CIA, Statele Unite și-au păstrat concentrarea asupra agenților din teren. Construirea rețelelor de informatori de încredere reprezintă genul de strategie care ar trebui să te facă cea mai bună agenție din lume în ceea ce privește colectarea și analiza informațiilor.
Foști oficiali au declarat pentru The New York Times că acum trebuie depuse eforturi pentru a reface operațiunile de securitate ale statului. Începând cu anii 1980, CIA și-a concentrat resursele asupra Afganistanului, Irakului și Siriei. Cu toate acestea, în ultimii ani, interesul s-a mutat înapoi către țări precum Rusia, China, Iran și Pakistan. Aceste națiuni s-au dovedit a fi calificate în vânarea spionilor CIA prin mijloace inovatoare, transformându-i în multe cazuri în agenți dubli.
Greșelile cu care se confruntă agențiile de informații
Printre exemplele de profil se numără Jerry Chun Shing Lee, un fost ofițer al CIA care a fost închis timp de 19 ani după ce a oferit informații secrete guvernului chinez. Nathaniel Nicholson, fiul agentului dublu CIA, Harold Nicholson, a fost scutit de închisoare în 2010 după ce a fost recrutat de tatăl său pentru a continua să ofere informații Rusiei.
„ La sfârșitul zilei, nimeni nu este tras la răspundere atunci când lucrurile merg într-o anumită direcție cu un agent”, a spus Douglas London, fost agent și autor al cărții The Recruiter: Spying and the Lost Art of American Intelligence. „Uneori există lucruri care pot depăși controlul pe care noi îl avem asupra unei situații, existând chiar și momente de neglijență pentru care persoanele care ocupă funcții superioare nu sunt niciodată responsabile”.