Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Riscul unui război nuclear ca urmare a izolării Chinei și Rusiei este în creștere, potrivit consilierului pentru securitate națională din Marea Britanie
Articole online

Riscul unui război nuclear ca urmare a izolării Chinei și Rusiei este în creștere, potrivit consilierului pentru securitate națională din Marea Britanie

putin

Riscul unui război nuclear ca urmare a izolării Chinei și Rusiei este în creștere, potrivit consilierului pentru securitate națională din Marea Britanie

Sir Stephen Lovegrove, în vârstă de 55 de ani, a declarat că erodarea canalelor de backdoor a dus la creșterea șanselor de escaladare accidentală a unui război, potrivit informațiilor The Guardian.

Într-un discurs ținut la Washington la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, el a declarat că, în opinia sa, deteriorarea comunicării cu China și Rusia a creat un risc mai mare de „escaladare rapidă către un conflict strategic”.

„Cele două blocuri monolitice ale Războiului Rece, URSS și NATO – deși nu fără denivelări alarmante – au reușit să ajungă la o înțelegere comună a doctrinei care astăzi este absentă”, a spus el. „Doctrina este opacă la Moscova și la Beijing, ca să nu mai vorbim de Pyongyang sau Teheran”.

Lovegrove, care a fost numit în cea mai înaltă funcție de apărare de la Whitehall în martie 2021, a adăugat:

„În timpul războiului rece, am beneficiat de o serie de negocieri și dialoguri care ne-au îmbunătățit înțelegerea doctrinei și a capacităților sovietice, și viceversa. Acest lucru ne-a oferit amândurora un nivel mai ridicat de încredere că nu vom face calcule greșite și că nu ne vom îndrepta spre un război nuclear.

„Astăzi, nu avem aceleași fundamente cu alții care ne-ar putea amenința în viitor – în special cu China. În acest sens, Regatul Unit susține cu tărie discuțiile propuse de președintele Biden cu China, considerându-le un pas important.”

Situația din Taiwan

Joe Biden, președintele SUA, este așteptat să aibă joi o convorbire telefonică cu președintele Chinei, Xi Jinping, prima lor conversație din martie, în încercarea de a atenua tensiunile legate de Taiwan.

Trupele taiwaneze s-au antrenat în lupta împotriva unei invazii, în timp ce tensiunile cu Beijingul s-au intensificat din cauza planurilor lui Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, de a vizita insula autonomă.

China insistă asupra faptului că Taiwanul, care are propriul guvern ales în mod democratic, este teritoriul său suveran și este hotărâtă să reunifice insula, prin forță dacă este necesar.

Anul trecut, Beijingul a testat o rachetă hipersonică care a făcut înconjurul globului înainte de a lovi o țintă. China, Rusia și SUA dezvoltă, de asemenea, rachete hipersonice care se deplasează cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât viteza sunetului.

Lovegrove a lăudat decizia Casei Albe de a relua relațiile cu China, dar a subliniat și riscurile pe care le implică progresele tehnologice.

„Avem îngrijorări clare cu privire la programul de modernizare nucleară al Chinei, care va crește atât numărul, cât și tipurile de sisteme de arme nucleare din arsenalul său”, a spus el.

Rusia a devenit prima țară care a folosit sisteme hipersonice în timpul unui război, atunci când Moscova a desfășurat rachetele sale Kinzhal în Ucraina. Kremlinul susține că rachetele sunt capabile să transporte focoase nucleare.

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei, a declarat într-un discurs la începutul acestei luni că sprijinul occidental pentru Ucraina a declanșat cea mai gravă criză în relațiile dintre Rusia și Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962.

Registration

Aici iti poti reseta parola