Riscă Serbia o izolare internațională din cauza Kosovo? Avertismentul lui Aleksandar Vucic
Serbia a primit acest avertisment săptămâna trecută, în timpul unei vizite a unui grup de diplomați americani și europeni care au intensificat eforturile de a dezamorsa tensiunile de lungă durată din regiunea volatilă a Balcanilor, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina.
„Serbia trebuie să vorbească, să ia parte la dialog și să își continue drumul european”, a declarat Aleksandar Vucic. „Am fi pierduți din punct de vedere economic și politic fără aceasta și, în calitate de președinte, nu aș fi de acord să conduc o țară care este singură și izolată”.
Disputa dintre Serbia și fosta sa provincie Kosovo a rămas o sursă de instabilitate în Balcani mult timp după războiul din 1998-1999, care s-a încheiat cu o intervenție NATO care a forțat Serbia să se retragă din teritoriu.
În 2008, Kosovo și-a declarat independența față de Serbia, pe care Belgradul a refuzat să o recunoască, bazându-se pe Rusia și China pentru a ajuta Serbia să își mențină pretențiile asupra teritoriului. Statele Unite și majoritatea națiunilor din UE au recunoscut Kosovo, în timp ce Rusia și China nu au recunoscut Kosovo.
Noul plan occidental de normalizare a relațiilor dintre Serbia și Kosovo nu a fost făcut public în mod oficial
Vucic a declarat în discursul său televizat că planul stipulează că Serbia nu se va opune aderării Kosovo la organizațiile internaționale, inclusiv la Națiunile Unite.
SUA și UE doresc să împingă înainte un dialog mediat de UE, care este blocat de luni de zile, deoarece se tem că Rusia, un aliat al Serbiei, ar putea încerca să provoace instabilitate în Balcani pentru a abate atenția de la războiul din Ucraina.
„Aceste discuții au fost printre cele mai dure din ultimul deceniu”, a adăugat Vucic, descriind întâlnirea. „Nu a fost niciodată așa”.
Occidentul vrea să învingă Rusia și oricine îi va sta în cale va fi „măturat”, a spus Vucic.
„Europa este de-facto în război, orice ar spune ei”, a spus Vucic. „Ei (UE) vor ca totul în curtea lor din spate – și Balcanii sunt curtea lor din spate – să fie așa cum vor ei.”
Serbia, care a solicitat în mod oficial aderarea la UE, nu a fost de acord cu sancțiunile UE împotriva Rusiei, dar acest lucru nu l-a scutit pe Vucic de criticile opoziției naționaliste pro-ruse din Serbia pentru că a spus că este gata să ia în considerare cel mai recent plan occidental.
În pofida sentimentului anti-occidental și pro-rus care domină în Serbia de când fostul ultranaționalist Vucic a ajuns la putere în urmă cu 10 ani, el a declarat că o Serbie izolată s-ar prăbuși din punct de vedere economic fără ajutorul și investițiile occidentale.
Vucic a declarat luni că nu se va întâmpla nimic „în următoarea zi sau două”, dar că țara se va confrunta cu decizii dificile în viitorul apropiat. Prima repercusiune cu care se va confrunta Serbia dacă va respinge ultimul plan occidental pentru Kosovo va fi abolirea regimului fără vize cu UE, a avertizat el.
„Ca să fim corecți, Uniunea Europeană este cel mai mare investitor din Serbia”, a spus el. „Trebuie să privim lucrurile într-o manieră corectă și obiectivă.”
Vucic a declarat anterior că Serbia nu va recunoaște niciodată independența Kosovo, pe care mulți sârbi îl consideră inima istorică a țării.
Luna trecută, oficialii occidentali au mediat în rezolvarea unei situații tensionate în nordul Kosovo, unde sârbii au ridicat baricade pe principalele drumuri pentru a protesta față de arestarea unui fost ofițer de poliție sârb. Iar în cel mai recent incident, oficialii sârbi au declarat că poliția kosovară a rănit un bărbat sârb luni în nordul țării, dominat de sârbi.