Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Revista „Science” publică primul raport despre iarna nucleară
Articole online

Revista „Science” publică primul raport despre iarna nucleară

iarnă nucleară

Revista „Science” publică primul raport despre iarna nucleară

Această publicație introduce conceptul de iarnă nucleară, o perioadă de frig și întuneric la nivel global care ar putea rezulta în urma unui război nuclear.

Lucrarea a prezentat rezultatele unei analize care a arătat că un război în care ar fi utilizate mai multe arme nucleare ar avea efecte profunde asupra atmosferei Pământului. Afirmația centrală era că exploziile nucleare ar putea crea un nor de praf, fum, cenușă și resturi suficient de mari pentru a înconjura Pământul și pentru a reduce semnificativ temperaturile globale, răspândind cantități periculoase de radiații. Autorii au susținut că un astfel de eveniment ar pune în pericol toate formele de viață de pe Pământ, scriind că „atunci când se combină cu distrugerea imediată cauzată de explozia nucleară, incendii și precipitații și cu creșterea ulterioară a radiațiilor ultraviolete solare din cauza epuizării stratului de ozon, expunerea pe termen lung la frig, întuneric și radioactivitate ar putea reprezenta o amenințare serioasă pentru supraviețuitorii umani și pentru alte specii”.

Ipoteza iernii nucleare a captat imaginația în întreaga lume, iar lumea sumbră, înnorată, pe care o descrie a devenit de atunci un cadru de referință pentru ficțiunea distopică. Lucrarea a apărut într-un moment de tensiuni sporite între Statele Unite și Uniunea Sovietică – cu doar o lună înainte, diplomații sovietici se retrăseseră din discuțiile privind un potențial tratat de control al armelor după ce SUA au amplasat rachete nucleare în Germania de Vest – și a prezentat o descriere vie a calamității globale pe care aceste tensiuni ar putea-o provoca.

Cu toate acestea, în anii care au trecut de la publicare, alți oameni de știință au contestat ipoteza lucrării, unii mergând până la a-l acuza pe Sagan de „propagandă” anti-război. Numărul exact de explozii nucleare de care ar fi nevoie pentru a provoca o iarnă nucleară, precum și natura exactă a daunelor provocate atmosferei și mediului rămân subiecte de dezbatere, dar nu există nicio îndoială că orice explozie nucleară și, cu siguranță, orice război nuclear ar avea ca rezultat daune majore pentru planeta noastră și pentru locuitorii săi.

Registration

Aici iti poti reseta parola