Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Retragerea nemților din București în 1918: Incendieri, jafuri, morți și răniți
Articole online

Retragerea nemților din București în 1918: Incendieri, jafuri, morți și răniți

„După ce vreme de aproape doi ani nemţii şi-au exercitat cu toată puterea deprinderile înnăscute de care au dat dovadă peste tot, nici în clipa plecării nu s-au lăsat, dându-se pe faţă aşa cum sunt de când i-am pomenit.

Au jefuit şi s-au dedat la fapte de borfaşi ticăloşi până şi în ultimele clipe ale prezenţei lor printre noi, nerespectând nici avutul celor umili. Au furat ziua namiaza mare tot ce le-a căzut în mână.

N-au cruţat nimic: alimente, efecte de îmbrăcăminte, orice alte obiecte, apucând cu ghiotura tot, dintr-un fel de poftă de a jefui ce le rămâne, de aici încolo, caracteristică.

După ce au furat de au stins şi după ce au jecmănit vreme de doi ani, nu s-au putut lăsa nici în clipa din urmă a convieţuirii lor pe teritoriul nostru de apucăturile cu care şi-a ilustrat ocupaţia.

Se poate spune cu drept cuvânt că am suferit pe urma ocupaţiei nemţeşti jaful, furtul şi răpitul în stil mare, ce rămân de acum încolo atributul ocupaţiei lor.

Cu aceasta s-au ocupat şi în goana lor din Capitală, furând tot ce-au putut fura şi nimicind prin foc cele ce n-au putut duce cu ei. Au ţinut morţiş, până în clipa în care îşi primesc pedeapsa cuvenită, să ne dea dovada strălucită a adevăratelor înclinări înnăscute cu care s-au ilustrat în tot războiul, nedezminţindu-se nici la noi, până în cele din urmă”.

Excesele

Din publicația Ecoul de pe 21 noiembrie 1918, care apărea la Caracal aflăm despre tulburările din Capitală, soldate cu morţi şi răniţi, provocate de retragerea precipitată a ocupanţilor:

„În aşteptarea trupelor aliate, manifestaţiile au urmat şi eri. Au fost manifestaţii frumoase, dar s-au petrecut şi multe excese, jafuri şi devastări, cari au atras după sine, din nefericire, un număr destul de mare de victime.

Ofiţerii de rezervă chemaţi ieri la cazarma jandarmilor pedeştri, au fost rugaţi să facă ei singuri ordine sau să organizeze o pază cetăţenească; celor cu uniforme li s-au dat carabine şi astfel înarmaţi ofiţerii au

reuşit să restabilească ordinea în multe locuri unde cei adunaţi au încercat să scoboare caracterul atât de frumos al manifestaţiilor.

Eri noapte au fost mai multe incendii provocate de fuga precipitată a ocupanţilor.

Cel mai important a fost la silozurile manutanţei unde au fost distruse de foc mai multe magazii în care se aflau 6 vagoane de făină şi 4 vagoane de grâu.

La plecarea lor, nemţii- astfel a stabilit ancheta- au dat foc depozitelor, dar graţie muncii soldaţilor pompieri, focul nu a luat proporţii şi mai mari. Depozitele şi silozurile principale au putut fi salvate. Tot ei au dat foc hangarelor de aviaţie de la Cotroceni. Şi aci focul a fost stins după câteva ore de muncă. Un depozit de fân al inginerului Gross a fost de asemenea incendiat de nemţi.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola