După ample operațiuni de consolidare, peste câteva luni edificiul va fi în afara oricărui pericol.
Odată cu încheierea fazei de securizare, monumentul emblematic pentru civilizația occidentală va intra într-o nouă fază: cea a reconstrucției, scrie Le Parisien.
Însă aceasta nu se anunță ușoară. Mai ales din cauza dificultății de a găsi pietrele ideale.
Pentru a-i reda catedralei înfățișarea de altădată, constructorii trebuie să găsească pietre asemănătoare celor care se găsesc acum în corpul clădirii.
„De mai mulți ani, întâmpinăm dificultăți să satisfacem cererea pentru șantierele monumentelor istorice din capitală, deoarece nu există atâtea resurse”, declară Jonathan Truillet, director adjunct de operațiuni al sistemului public de administrație.
Pietrele utilizate pentru catedrală sunt în cea mai mare parte a lor „calcare din era lutețiană, formate acum 41-48 de milioane de ani”, explică David Dessandier, geolog și șef de proiect la Biroul de Cercetări Geologice și Miniere.
Circa zece cariere, situate la nord de Paris, în departamentele Oise și Aisne, ar putea furniza astăzi pietrele. Dacă va fi necesar, se vor deschide și alte cariere.
În prezent, se efectuează analize pe baza unor eșantioane oferite de mai multe cariere. Pentru șantierul Catedralei Notre-Dame, trebuie luați în calcul mai mulți parametri: nuanța culorilor, mărimea granulației, dar și rezistența.
Aceste studii urmează să se încheie la sfârșitul lunii iunie. Numărul total de pietre care va fi necesar este deocamdată necunoscut, însă specialiștii se așteaptă să bată toate recordurile înregistrate până acum pe alte șantiere.
La începutul acestei săptămâni, în centrul discuțiilor de reconstrucție se aflau stejarii centenari destinați șarpantelor catedralei.
Experții forestieri au străbătut pădurile din departamentul Eure, situat în nordul Franței, pentru a descoperi arbori cu dimensiunile și calitatea perfecte.
După dezbateri aprinse, Emmanuel Macron a decis în 2020 să restaureze catedrala în mod identic cu originalul. Redeschiderea monumentului este preconizată pentru anul 2024.