Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Repatrierea a două monede antice de aur, cu o valoare excepțională, recuperate din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
Articole online

Repatrierea a două monede antice de aur, cu o valoare excepțională, recuperate din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Monede antice de aur repatriate din Marea Britanie-MNIR 2022
MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

Repatrierea a două monede antice de aur, cu o valoare excepțională, recuperate din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Ca urmare a colaborării directe dintre Biroul Atașatului de Afaceri Interne din cadrul Ambasadei României la Londra si polițisti din cadrul Metropolitan Police Londra – Unitatea Art&Antiques a fost posibilă recuperarea a două monede antice de aur, cu o valoare excepțională (un stater tip Koson, varianta fără monogramă și un stater tip pseudo-Lysimachos emis la Callatis), aparținând patrimoniului cultural național.

La data de 23 iunie 2022, doi reprezentanți ai MET Police au predat monedele către Excelența Sa, Doamna Laura Popescu, Ambasadorul României la Londra, care le va aduce în România.

Monedele au fost confiscate de către poliția britanică de la un dealer de antichități. Reprezentanții companiei au fost foarte cooperanți și au renunțat la dreptul de proprietate asupra lor, fără pretenții materiale, în favoarea statului român, având în vedere că monedele provin din excavări ilegale.

Cele două monede, extrem de rare, fac parte dintr-un tezaur sustras din zona vechii capitale dacice Sarmizegetusa Regia – arie cu patrimoniu arheologic protejat – de către persoane implicate în activități ilegale de detecții și săpături în această zonă, fiind ulterior scoase în mod clandestin din România și puse în vânzare pe piața internațională numismatică din Europa și SUA.

În perioada 2014-2017, Marea Britanie a primit din partea României mai multe comisii rogatorii internaționale privind recuperarea de bunuri aparținând patrimoniului cultural național, unitatea Art&Antiques din cadrul Metropolitan Police fiind desemnată să le pună în executare.

Ulterior activităților desfășurate în cadrul comisiilor rogatorii internaționale, polițiștii britanici au identificat alte două piese – monedele antice din aur care vor fi prezentate în cadrul conferinței de presă ce va avea loc în data de 29 iunie, ora 16.00, la Muzeul Național de Istorie a României.

Evenimentul se va desfășura în prezența ES doamna Laura Popescu, Ambasadorul României la Londra, a domnului Lucian Romașcanu, Ministru al Culturii și a domnului dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director general al Muzeului Național de Istorie a României.

Cele două monede de aur antice recuperate recent sunt stateri emiși în secolul I a.Chr. Una dintre piese este un stater emis de regele Koson (cca 44-29 a.Chr.), unul dintre urmașii lui Burebista și prezintă pe avers o acvilă cu o cunună de lauri în gheara dreaptă, iar pe revers legenda KOSON redată cu litere grecești și un grup de trei lictori. Iconografia acestor monede imită reprezentările regăsite pe denarii romani de argint emiși de Q. Pomponius Rufus în 73 a.Chr., respectiv de M. Junius Brutus în anul 54 a.Chr. Staterul provenit din monetăria cetății antice de pe litoralul dobrogean al Mării Negre Callatis, emis în secolul I a.Chr., prezintă pe avers capul regelui Alexandru cel Mare, divinizat ca zeu egiptean, în timp ce pe revers este redată zeița Atena Nikephoros așezată pe un tron și numele cetății emitente.

Comunicat de presă:

Secția Relații Publice și Marketing Cultural – MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

Registration

Aici iti poti reseta parola