Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Tezaur de comori descoperit în orașul antic Paneas
Articole online

Tezaur de comori descoperit în orașul antic Paneas

monede

Tezaur de comori descoperit în orașul antic Paneas

Paneas, cunoscut mai târziu sub numele de Banias, este situat pe Înălțimile Golan, în apropierea unui izvor natural de la poalele Muntelui Hermon, în actualul Israel.

Dovezile arheologice sugerează că situl a fost înființat pentru prima dată de canaaniți, care au dedicat un sanctuar zeului Baal.

Paneas a fost menționat pentru prima dată în perioada elenistică în contextul bătăliei de la Panium, purtată în jurul anilor 200-198 î.Hr. când numele regiunii a fost descris de Pliniu, numind-o Panion, iar orașul Paneas. Ambele nume derivau de la Pan, zeul sălbăticiunilor.

Paneas a atins apogeul în perioada romană timpurie, când Irod cel Mare și fiul său, Filip al II-lea, au reconstruit orașul și l-au numit Cezareea Philippi, în onoarea împăratului roman Augustus.

În secolul al V-lea d.Hr., în urma divizării Imperiului Roman, orașul a făcut parte din Imperiul de Răsărit (mai târziu bizantin), dar a fost pierdut în urma cuceririi arabe a Levantului în secolul al VII-lea d.Hr.

Conținutul tezaurului descoperit

Săpăturile efectuate de arheologii de la IAA au scos la iveală un tezaur format din 44 de monede de aur solidus, o monedă de aur de mare puritate emisă în Imperiul Roman Târziu și în Imperiul Bizantin, introdusă pentru prima dată de împăratul Constantin (306 – 337 d.Hr.).

O examinare a identificat faptul că unele dintre monede îl înfățișează pe împăratul bizantin Phocas (602-610 d.Hr.) și pe împăratul Heraclius (610-641 d.Hr.), identificarea acestuia din urmă sugerând că monedele au fost depozitate în timpul cuceririi musulmane a Palestinei bizantine în 635 d.Hr.

Eli Escusido, director al Autorității Israeliene pentru Antichități, a declarat:

„Tezaurul de monede este o descoperire arheologică extrem de semnificativă, deoarece datează dintr-o perioadă de tranziție importantă din istoria orașului Paneas și a întregii regiuni a Levantului. Autoritatea Israeliană pentru Antichități, împreună cu Autoritatea pentru Parcuri Naționale, vor colabora pentru a expune tezaurul publicului.”

Registration

Aici iti poti reseta parola