Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Regina Anula din Anuradhapura își punea amanții pe tron și când se plictisea de ei îi otrăvea
Articole online

Regina Anula din Anuradhapura își punea amanții pe tron și când se plictisea de ei îi otrăvea

Anula este cunoscută ca prima regină din Sri Lanka care deținea un grad semnificativ de putere și autoritate. În plus, se spune că a fost prima femeie șef de stat din Asia.

Majoritatea, dacă nu toate informațiile pe care le avem despre Anula provin din cronica Mahavamsa, în care regina este prezentată într-o lumină extrem de negativă.

Se crede că Anula a trăit în secolul I î.Hr.

În acea perioadă, insula Sri Lanka era dominată de Regatul Anuradhapura. Conform surselor istorice, acest regat a fost stabilit în jurul secolului al IV-lea î.Hr. și a durat până în secolul al X-lea d.Hr.

Capitala regatului a fost Anuradhapura, un oraș din provincia nord-centrală a Sri Lanka, situat la aproximativ 205 kilometri nord de Colombo, actuala capitală a insulei.

Orașul Reginei Anula

Acest oraș, care este astăzi un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, a fost nu numai capitală politică, ci și religioasă, centru major al budismului Theravada și a jucat un rol major în dezvoltarea și propagarea credinței în Asia de Sud-Est.

Conform dovezilor arheologice, situl Anuradhapura a fost deja ocupat de ființe umane încă din epoca protoistorică a fierului, care a durat între 900 și 600 î.Hr.

Arheologii au descoperit, de asemenea, că între 700 și 600 î.Hr., așezarea acoperea o suprafață de cel puțin 50 de hectare.

Dezvoltarea Anuradhapura ca oraș major și mai târziu în capitala unui regat, poate fi atribuită locației sale strategice. Orașul era înconjurat de terenuri fertile și irigabile, care ar fi putut să susțină o populație numeroasă. Dincolo de aceasta era o junglă densă, care oferea orașului o apărare naturală împotriva invadatorilor.

De fapt, în cei 1.300 de ani în care orașul a fost locuit, Anuradhapura a fost cucerit de invadatori doar în patru ocazii.

În cele din urmă, orașul a fost plasat între principalele porturi ale coastelor nord-vestice și nord-estice ale insulei.

Aceste porturi le-au permis locuitorilor din Anuradhapura să desfășoare comerț cu lumea exterioară.

Mahavamsa

În plus față de dovezile arheologice, există și surse scrise referitoare la Anuradhapura, una dintre cele mai importante fiind Mahavamsa. Aceasta este o cronică istorică care tratează istoria Sri Lanka din secolului VI î.Hr. până la începutul secolului IV d.Hr.

În mod tradițional, se crede că Mahavamsa a fost scris de Mahanama, un călugăr budist din insulă, în jurul secolelor V sau VI d.Hr.

Deși este o sursă importantă de informații pentru istoria Sri Lanka, trebuie remarcat faptul că Mahavamsa pune mai mult accent pe istoria budismului și pe succesiunea dinastică, decât pe istoria politică sau socială.

În orice caz, conform Mahavamsa, Regatul Anuradhapura a fost înființat în secolul al IV-lea î.Hr. de un rege numit Pandukabhaya.

În text, site-ul a fost odată locuința bunicului lui Pandukabhaya, Anuradha.

După ce a consultat un ghicitor, Pandukabhaya și-a fondat capitala în apropierea sitului.

Întrucât fost locuit al a două generații Anuradha, regele a numit orașul Anuradhapura, care înseamnă literalmente „Orașul Anuradha”. Orașul a fost așezat conform unui plan bine organizat, după cum relatează Mahavamsa,

Se spune că orașul a fost abandonat definitiv după 993 d.Hr., în urma unei invazii a cholilor, o dinastie tamilă din sudul Indiei.

Regatul a supraviețuit până la moartea ultimului său rege în 1017.

În urma abandonului, orașul a fost în mare parte nelocuit și a fost recuperat de junglă.

Conducătorii din Anuradhapura

Pandukabhaya aparținea Casei Vijaya, prima dinastie sinhaleză cunoscută din Sri Lanka. Această dinastie a condus Regatul Anuradhapura până în secolul I d.Hr.

Conform legendei, dinastia a fost fondată de Vijaya, un prinț din Regatul Sinhapura, în nordul Indiei.

Prințul fusese alungat din regat de tatăl său, regele Sinhabahu, din cauza unor greșeli. Vijaya, împreună cu 700 de adepți ai săi, a fost pus pe o navă și lăsat pe mare. În cele din urmă, au ajuns pe insula Sri Lanka, iar prințul și-a stabilit regatul acolo.

Chora Naga

În secolul I î.Hr., Regatul Anuradhapura a fost condus de un descendent al Vijaya numit Chora Naga, cunoscut și sub numele de Mahanaga. Potrivit Mahavamsa, Chora Naga era fiul lui Vattagamani Abhaya și „a trăit ca rebel” în timpul domniei lui Mahaculi Mahatissa, succesorul tatălui său.

După moartea lui Mahaculi, Chora Naga a devenit noul conducător al Anuradhapura.

Se spune că Chora Naga a domnit timp de 12 ani și este evident că autorul Mahavamsa avea o părere proastă despre rege.

Mahavamsa afirmă că „acele locuri, unde nu găsise niciun refugiu în timpul rebeliunii sale, optsprezece viharas (mănăstiri budiste), acest prost le-a distrus”.

În plus, cronicarul se referă la Chora Naga drept „răufăcător” și că, după moarte, „a renăscut în iadul Lokantarika”.

Anula începe șirul crimelor

Chora Naga ar fi murit după ce a consumat mâncare otrăvită, dată de consoarta sa, Anula. Regina este considerată la fel de decăzută de autorul Mahavamsa, care susține că și-a otrăvit soțul pentru că „era îndrăgostită de unul dintre gardienii palatului”.

Chora Naga a fost succedat ca rege al Anuradhapurei de fiul său, Kuda Tissa, care a domnit timp de trei ani.

Potrivit Mahavamsa, „Și pentru dragostea aceluiași paznic al palatului, Anula l-a ucis acum pe Tissa și cu otravă și a dat guvernul în mâinile aceluiași”.

Prin urmare, după moartea lui Kuda Tissa, acest gardian de palat, al cărui nume era Siva, a devenit noul rege. Cu toate acestea, Siva nu a stat mult pe tron, deoarece și el a fost ucis (otravit) de Anula după ce a condus doar un an și două luni.

Tâmplarul-Rege

Mahavamsa susține că regina și-a găsit un alt iubit, un tâmplar Damila (Tamil) pe numele de Vatuka. La fel ca Siva, Vatuka a domnit timp de un an și două luni și a fost otrăvit de regină.

Ulterior, Anula s-a îndrăgostit de un tăietor de lemne numit Darubathika Tissa, care venise la palatul  ei.

Prin urmare, ea l-a otrăvit pe Vatuka și i-a dat tronul.

După ce a condus timp de un an și o lună, Darubathika Tissa a fost otrăvit de regină, care găsise un nou iubit.

De data aceasta, a fost un Damila pe nume Niliya, un brahman care era preotul palatului.

Niliya a devenit noul rege și a condus timp de șase luni.

În cele din urmă, Anula însăși a devenit conducătorul Anuradhapura. Potrivit Mahavamsa, „Când prințesa Anula (care dorea să-și facă plăcerea chiar și în momentul în care era însoțită de treizeci și doi dintre gardienii palatului) l-a omorât pe Niliya cu otravă, însuși regina Anula a domnit patru luni”.

Domnia Anulei s-a încheiat când a fost destituită de Kutakanna Tissa, cel de-al doilea fiu al lui Mahaculi, care s-a întors la Anuradhapura. Kutakanna fugise din oraș de frică Anulei și luase pabbajja, care este un rit budist prin care un laic devine novice, primul pas pentru a deveni călugăr. După ce a creat o armată, Kutakanna s-a întors la Anuradhapura și a luat tronul de la Anula.

Mahavamsa scrie că Kutakanna „a ars licențioasa Anula din palat (pe pirul funerar)”.

Acest lucru a dus la două interpretări, fie că Anula a fost ucisă, iar corpul ei a fost ars pe un foc funerar, fie că regina a fost arsă vie în palat. În ambele cazuri, Kutakanna a devenit noul rege și a domnit timp de 32 de ani.

 

Imaginea de sus: Regina Anula din Anuradhapura și-a otrăvit iubiții și i-a pus pe noii ei amorezi să conducă regatul. Sursa: Caribia / Adobe Stock.

Registration

Aici iti poti reseta parola