O parte însemnată a Fondului Enescu se referă chiar la organizarea, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României, a primei ediții a Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, care s-a desfășurat între 4 și 22 septembrie 1958, fiind găzduită de Ateneul Român și de Teatrul de Operă și Balet din București.
În 1955 a avut loc o consfătuire de guvern, în care s-a dezbătut organizarea unei manifestări special închinate memoriei marelui artist, extrem de utilă şi pentru consolidarea imaginii României pe plan internaţional.
Au participat, în afara oficialităţilor, şi muzicienii George Georgescu, Ion Dumitrescu, Paul Constantinescu, Ioan Chirescu, Gheorghe Dumitrescu, Sabin Drăgoi, Tiberiu Brediceanu, Alfred Mendelssohn, George Breazul şi Iosif Prunner.
Trei ani au durat pregătirile, fiind coordonate cu deosebită precauţie, pentru a se ajunge la o calitate artistică de excepție a evenimentului, autoritățile comuniste dorind să promoveze adecvat România, după un deceniu de izolare pe plan internațional.
În același spirit, inaugurarea s-a dorit a fi impresionantă, fiind girată organizatoric de către președintele Academiei Republicii Populare Române, Traian Săvulescu.
Astfel, la trei ani de la moartea lui George Enescu, prima ediție a evenimentului a adus la București nume de prim-plan ale scenei muzicale internaționale: dirijorii Sir John Barbirolli, Carlo Felice Cillario și Carlo Zecchi, violoniștii Yehudi Menuhin și David Oistrah, pianiștii Claudio Arrau, Monique Haas sau Halina Czerny-Stefanska. Acestora li s-au alăturat numele cele mai importante ale artei interpretative românești, precum Maria Fotino, Valentin Gheorghiu, Ștefan Gheorghiu, Ion Voicu, Radu Aldulescu, Vladimir Orlov, dirijorii Alfred Alessandrescu, Constantin Bugeanu, Mircea Cristescu, George Georgescu și Constantin Silvestri.
Concomitent cu Festivalul, s-a desfășurat, la Sala Dalles și sala Teatrului Satiric-Muzical „Constantin Tănase”, Concursul Internațional „George Enescu”, cuprinzând trei secțiuni: vioară, pian și interpretarea Sonatei a III-a de George Enescu.
Concursul a fost instituit printr-un decret emis la 5 mai 1955, la o zi de la moartea muzicianului. Prin același act, Filarmonica de Stat din București precum și comuna Liveni, cea în care s-a născut compozitorul, au primit numele marelui muzician.
Juriul, format printre alții de David Oistrach, Yehudi Menuhin, Claudio Arrau, Halina Czerny-Stefanska, a decis ca laureații să fie următorii: la secțiunea vioară, Ștefan Ruha din România și Solomon Snitkovski din URSS, la pian, Li Min Cean din China, iar la interpretarea Sonatei a III-a de George Enescu, primul loc a revenit cuplului de muzicieni Valentin și Ștefan Gheorghiu.
Sub egida primei ediții a Festivalului, la 22 septembrie 1958 a avut loc și prima audiție românească a operei ”Oedip” de George Enescu, sub bagheta lui Constantin Silvestri, la Teatrul de Operă și Balet din București. Regia a fost semnată de Jean Rânzescu, iar rolul titular i-a fost încredințat lui David Ohanesian.
Sursa: Arhivele Diplomatice ale MAE