Cine a fost George Enescu ?
Născut pe 19 august 1881 în județul Botoșani, încă de mic a fost considerat un copil-minune, deoarece avea un talent ieșit din comun în compunerea pieselor muzicale. Între 1888 și 1894, George Enescu pleacă la Viena unde studiază Conservatorul, urmând să își continue studiile la Paris.
Conform Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, prima apariție în public pe care a avut-o George Enescu a fost la “nici 8 ani împliniți, aflându-se cu familia în localitatea balneară Slănic-Moldova, George Enescu apărea pentru prima dată în public pe 5 august 1889, cântând la vioară în cadrul unui concurs. George Enescu a interpretat o fantezie după opera lui Gaetano Donizetti, un jurnalist menționând că ,,Tânărul Enescu, numai de opt ani, mânuieşte vioara cu o dibăcie admirabilă”.”
Una dintre cele mai de suflet lucrări ale compozitorului, la care a lucrat mai bine de zece ani, este opera Oedip, pe care i-a dedicat-o Mariei Rosetti-Cantacuzino, cea care va deveni în 1937 soția sa. În perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, George Enescu decide să părăsească definitiv România pentru a locuit la Paris, unde și se stinge din viață în 1955.
Trei ani de la moartea compozitorului
La început, festivalul era ținut din trei în trei ani, până în 1979 când festivalul nu mai aducea aceeași strălucire, începând să aibă loc neregulat. După evenimentele din decembrie 1989, în urma unei Hotărâri de Guvern din 13 martie 2002, festivalul este organizat din doi în doi ani la București. În prezent, aproximativ 20 de lucrări ale compozitorului român George Enescu sunt interpretate în cadrul festivalului.
Ziua oficială de deschidere a Festivalului Enescu a avut loc la 4 septembrie 1958, la doar trei ani de la moartea acestuia. Printre personalitățile muzicale ale lumii au fost prezente și Nadia Boulanger, Monique Haas, Claudio Arrau și dirijori precum Carlo Felice Cillario și Carlo Zecchi. Pe 22 septembrie a aceluiași an a avut loc premiera tragediei lirice Oedip a lui George Enescu, în rolul principal al unui tânăr, David Ohanesian.