Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Regele mâncăcioșilor îi face o declarație de dragoste verișoarei sale
Articole online

Regele mâncăcioșilor îi face o declarație de dragoste verișoarei sale

Interesul său pentru gastronomie nu a fost întâmplător. Ain, provincia franceză în care a venit pe lume, era o zonă bogată în găini din rasa Bresse – „regina păsărilor regilor”, așa cum o numea el -, brânzeturi (bleu de Gex, Comté ), raci și broaște, care adesea ajungeau pe aceeași masă.

Brânza Brillat-Savarin, mucegaiul Savarin, un mucegai cu un contur rotunjit, și prăjitura savarină sunt numite în onoarea lui.

Jean Anthelme Brillat-Savarin s-a născut la 1 aprilie 1755 în localitatea Belley din Ain.

Avocat și politician francez și-a câștigat o faimă de epicurian și gastronom. Provenind dintr-o familie de avocați, a studiat dreptul, chimia și medicina la Dijon în tinerețe și mai târziu a practicat avocatura în orașul său natal.

În 1789, după declanșarea Revoluției Franceze, a fost trimis deputat în Adunarea Stărilor Generale, care a devenit curând o Adunare Națională Constituantă, unde a dobândit oarece pentru un discurs public în care a apărat pedeapsa capitală.

S-a întors la Belley și a fost timp de un an primarul ales al localității. Apoi s-a pus o recompensă pe capul lui și a fugit în Elveția. Mai târziu s-a mutat în Olanda și apoi în Statele Unite ale Americii, unde a stat timp de trei ani la Boston, New York, Philadelphia și Hartford, întreținându-se din ținerea de lecții de limba franceză și de vioară.

Pentru un timp el a fost vioara întâi în Park Theater din New York.

S-a întors în Franța în perioada Directoratului, la 1797, și a dobândit un post de magistrat pe care l-a îndeplinit tot restul vieții sale, ca judecător la Curtea de Casație.

Printre lucrări de drept și de economie politică, a publicat o povestire erotica, „Voyage à Arras”.

Deși nu s-a căsătorit niciodată, socotea iubirea cel de-al șaselea simț: dedicația sa din Physiologie adresată frumoasei sale verișoare Juliette Récamier conține următorul text:

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola