Alaska, victima ecologismului lui Biden
Războiul lui Joe Biden împotriva combustibililor fosili a avut, probabil, cel mai mare impact asupra celui de-al 49-lea stat american. Petrolul și gazele reprezintă aproximativ jumătate din economia Alaska și un sfert din locurile de muncă ale oamenilor din acest stat. Joe Biden, care a suspendat unilateral toate contractele de închiriere pentru extracția de petrol și gaze din Refugiul Național Arctic pentru Faună Sălbatică, contracte cărora președintele Trump le dăduse undă verde. Acum, acțiunea lui Biden este contestată în instanță.
Rusia a depășit SUA ca producător de petrol și gaze. Iar această schimbare de lider pe piața petrolului și gazelor se va permanentiza. Biden nu nnumai că și-a împușcat propria industrie extractivă în picior, dar a anulat și sancțiunile împotriva Nord Stream 2. De remarcat este că Biden a anunțat eliminarea sancțiunilor pentru Nord Stream 2 la câteva săptămâni după ce Biden a ucis proiectul Keystone Pipeline, tot prin ordin executiv.
SUA devine dependentă de petrolul rusesc?
Drept urmare firească a politicilor lui Biden, Rusia a devenit furnizorul străin de petrol nr. 2 al Americii. Rusia și-a dublat vânzările de petrol către SUA de când Biden a preluat mandatul. În timp ce producția de petrol și gaze din Alaska a scăzut cu 75% din 1988, impactând grav veniturile statului, Biden a permis Rusiei lui Putin să câștige o cotă de piață a SUA egală cu întreaga producție curentă a Alaska.
Autoritatea pentru Dezvoltare Industrială și Export din Alaska (AIDEA) i-a dat în judecată pe președintele Biden, pe secretarul de Interne Deb Haaland și pe alții din Administrația Biden, declarând că acțiunile lor de a obstrucționa și a întârzia dezvoltarea unor contracte de închiriere valabile de petrol și gaze în câmpia de coastă a Refugiului Național Arctic pentru Faună Sălbatică sunt ilegale.
Putin se pregătește să „ocupe” Artica, Biden nu are cu ce…
În vreme ce Biden se războiește cu Alaska și propriile himere, Rusia s-a angajat puternic în geopolitica polară și a investit masiv în dezvoltarea Nordului Îndepărtat. Potrivit cercetătorilor Fundației Heritage, Rusia va cheltui aproape un miliard de dolari până în 2026 pentru a finaliza construirea unui cablu de fibră optică (Polar Express) care se întinde pe aproape 8.000 de mile de la satul nordic Teriberka până la Vladivostok.
Proiectul finanțat de stat a fost autorizat în cadrul Planului Rusiei de Dezvoltare a Rutei Mării Nordului din 2018, care solicită creșteri semnificative ale dezvoltării arctice până în 2035. Rusia lui Putin extinde, de asemenea, forajele de petrol și gaze în Arctica, inclusiv un nou proiect în Marea Laptev. Rusia și-a intensificat chiar prezența militară arctică, cu noi nave de patrulare și noi baze marine.