Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Războiul franco-german zgâlțâie UE din temelii! Tensiunile sunt din ce în ce mai mari
Articole online

Războiul franco-german zgâlțâie UE din temelii! Tensiunile sunt din ce în ce mai mari

Miniștrii europeni de finanțe s-au întâlnit luni pentru a discuta când să revină la Pactul de creștere și stabilitate al UE, care a fost suspendat în timpul pandemiei. Dar ciocnirile dintre lideri arată că Uniuneda este divizată și cu privire la viitorul zonei euro.

Germania zice da, Franța zice ba

Noul ministru de Finanțe al Berlinului, Christian Lindner, a insistat că Germania vrea să mențină cheltuielile sub control.
„Este crucial să continuăm să acordăm atenție importanței regulilor fiscale. Regulile fiscale sunt cruciale pentru menținerea credibilității guvernelor față de piețele de capital.”

Omologul său francez, Bruno Le Maire, e însă de altă părere, Reprezentantul guvernului de la Paris insistă că blocul comunitar ar trebui să se concentreze pe creștere acum, când iese din pandemie. „Trebuie să fie mai întâi un pact de creștere. Creșterea vine înaintea stabilității.”

Pactul de Stabilitate și Creștere al Uniunii Europene este menit să împiedice guvernele să se împrumute prea mult pentru a proteja valoarea monedei comune euro. Regulile au fost, însă, încălcate deseori, ceea ce a dus la criza datoriilor suverane din 2010, cu puține încercări de a le impune prin aplicarea de sancțiuni financiare.

După pandemia de COVID-19, unele țări din zona euro se confruntă cu o datorie publică uriașă, care nu mai poate fi redusă în conformitate cu cerințele actuale fără a arunca economia în recesiune, așa că este necesară o nouă regulă de reducere a datoriilor.
Ca urmare, Franța, Italia și Spania cer o relaxare a regulilor.

Spania speră să convingă Germania

Cancelarul german consideră, însă, că este prea devreme pentru a revizui reglementările blocului.
Premierul spaniol Pedro Sanchez  conta pe „potrivirea ideologică” cu Scholtz pentru a reconstrui relațiile Madrid-Berlin.

Înaintea întâlnirii, el a spus: „Eu și cancelarul observăm că intrăm într-o nouă fază a cooperării noastre la nivel european. Ideile noastre coincid: regulile fiscale sunt prea complexe și greu de respectat”, declara Sanchez înaintea întâlnirii.

Madridul speră să convingă Berlinul să susțină un set mai relaxat de reguli fiscale în zona euro, așa cum vor și Franța și Italia, stabilind ținte de reducere a datoriilor la un nivel mai realist și încetinind eforturile de reducere a deficitului.
Scholz, care conduce o coaliție de „semafor” cu Verzii și liberali-democrații liberi, a spus că, deși „Germania și Spania sunt prieteni apropiați” care se bucură de relații bune, este prea devreme pentru a revizui regulile fiscale.

Liderul german a spus că cea mai mare parte a fondului de redresare a pandemiei de 750 de miliarde de euro, care a fost posibil prin pactul de stabilitate existent, rămâne încă de cheltuit.

Luna trecută, după discuțiile cu președintele francez Emmanuel Macron la Paris, Scholz a spus că nu există o contradicție între creșterea economică și finanțele solide și aceste obiective pot fi atinse în același timp.

Spania nu a aderat la propunerea de reformă fiscală a UE lansată recent de Franța și Italia, dar dorește totuși să modifice limitele de îndatorare stabilite de regulile fiscale actuale, scrie Daily Express.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola