Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Războiul din Ucraina: SUA își va spori prezența militară în Europa
Articole online

Războiul din Ucraina: SUA își va spori prezența militară în Europa

armată

Războiul din Ucraina: SUA își va spori prezența militară în Europa

Statele Unite își vor spori prezența militară în Europa, în condițiile în care NATO a convenit o „schimbare fundamentală” în răspunsul său la invazia Rusiei în Ucraina, potrivit informațiilor BBC.

Un cartier general permanent al armatei va fi creat în Polonia, în timp ce noi nave de război americane vor merge în Spania, avioane de luptă în Marea Britanie și trupe terestre în România.

Joe Biden a declarat că NATO este „mai necesară acum decât a fost vreodată”.

Alianța este supusă celei mai mari revizuiri de la Războiul Rece încoace, a declarat șeful NATO, Jens Stoltenberg.

Noul plan ca răspuns la invazia Rusiei va însemna peste 300.000 de soldați în stare de alertă ridicată anul viitor, față de nivelul actual de 40.000 de soldați.

Biden a declarat la summitul de la Madrid că NATO va fi „întărită în toate direcțiile și în toate domeniile – terestru, aerian și maritim”.

Ministerul britanic al Apărării a declarat, de asemenea, că își mărește semnificativ disponibilitatea forțelor pentru apărarea colectivă a NATO, cu mai multe nave de război, avioane de luptă și forțe terestre în așteptare – deși MoD a declarat că nu va da detalii despre cifre, deoarece acestea sunt „sensibile din punct de vedere militar”.

În urma anunțului SUA, aceasta își consolidează prezența pe întreg continentul, dar mai ales în Europa de Est, unde va fi amplasat noul sediu permanent al Corpului 5 de armată.

Biden a repetat angajamentul alianței de a „apăra fiecare centimetru” din teritoriul său, spunând: „Vorbim serios când spunem că un atac împotriva unuia dintre noi este un atac împotriva tuturor”. Măsurile includ:

  1. Mărirea flotei de distrugătoare navale americane din Spania de la patru la șase.
  2. O „brigadă de rotație suplimentară în România, formată din 3.000 de soldați și încă o echipă de luptă de 2.000 de oameni
  3. Încă două escadrile de avioane invizibile F-35 în Marea Britanie
  4. Apărare aeriană suplimentară și alte capacități în Germania și Italia.
  5. Marea Britanie și-a dublat deja aproape de două ori dimensiunea prezenței sale militare în Estonia, cu puțin peste 1.600 de soldați acolo.
  6. Vor fi alocate mai multe pentru apărarea țărilor baltice, însă Ministerul Apărării a declarat că aceste trupe suplimentare pot fi menținute la nivel de pregătire ridicat în țară.

În cadrul summitului, liderii NATO au fost de acord să accepte în alianță statele nordice

Finlanda și Suedia, care până acum erau neutre, vor începe un proces rapid de aderare. Cei 30 de membri NATO vor trebui să ratifice această decizie. 

Biden a declarat că acest lucru este „exact” ceea ce nu dorește președintele rus Vladimir Putin și a spus că strategia sa de invadare a Ucrainei s-a întors împotriva sa.

Cei doi candidați trebuie acum să demonstreze că îndeplinesc standardele NATO în domeniul politic, juridic și al forțelor armate – un lucru care se așteaptă să fie relativ simplu pentru țările nordice.

Stoltenberg a declarat că Ucraina poate continua să se bazeze pe asistența alianței în fața agresiunii rusești „atât timp cât va fi nevoie”, adăugând că Ucraina luptă pentru independența sa, dar și pentru valorile împărtășite de NATO.

El a declarat că statele membre au convenit asupra unui „pachet cuprinzător de asistență” pentru Ucraina, care include combustibil, provizii medicale, veste antiglonț, sisteme antidronă și echipamente pentru combaterea minelor.

Registration

Aici iti poti reseta parola