Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Război și Pace al lui Tolstoi este omagiat la metrou
Articole online

Război și Pace al lui Tolstoi este omagiat la metrou

Expoziţia, disponibilă până la 1 septembrie în staţia Vorobiovi Gori, din sudul Moscovei, permite călătorilor cu metroul să-şi împrospăteze memoria cu cunoştinţe despre marele romancier rus şi despre una dintre cele mai apreciate opere literare atât în ţară cât şi în afara ei.

„Nu există grandoare acolo unde nu există umilinţă, bunătate şi adevăr”, este unul dintre citatele lui Tolstoi amplasate în această staţie unde sunt prezentate şi notiţe şi desene realizate de scriitor în timp ce se pregătea să scrie acest roman pentru care i-au trebuit şapte ani ca să-l termine.

Cămașa de noapte

Se poate vedea şi o replică a cămăşii de noapte folosită de scriitorul rus precum şi ale unor rochii purtate în vremea aceea sau uniforme de la începutul secolului al XIX-lea, alături de informaţii despre filmul „Război şi Pace , realizat în URSS în anii 1960, sau alte articole legate de această capodoperă.

„Război şi Pace”, a cărei publicare a început în 1865, cuprinde perioada 1805 şi 1820 şi prezintă societatea rusă în războaiele napoleoniene.

Expoziţia din staţia de metrou din Moscova este dedicată aniversării a 193 de ani de la naşterea lui Tolstoi marcată pe 9 septembrie.

Tolstoianism

Tolstoi este unul dintre scriitorii de seamă din timpul perioadei cunoscută ca vârsta de aur a literaturii ruse (începută în 1820 cu primele opere ale lui Pușkin, și terminată în 1880 cu ultimele lucrări ale lui Dostoievski).

Operele sale Război și pace și Anna Karenina au avut o influență hotărâtoare asupra dezvoltării romanului mondial, iar credințele și ideile sale religioase, filosofice și estetice, propovăduite de-a lungul vieții prin celelalte opere, sunt reunite și cunoscute sub denumirea de „tolstoianism”.

Creația sa epică se impune prin capacitatea de cuprindere, adâncimea viziunii, acuitatea observației sociale și psihologice, sentimentul tragicului și omenescului.

Registration

Aici iti poti reseta parola