Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ratificarea celui de-al 13-lea amendament și dispariția sclaviei
Articole online

Ratificarea celui de-al 13-lea amendament și dispariția sclaviei

Lincoln

Ratificarea celui de-al 13-lea amendament și dispariția sclaviei

Ratificarea a avut loc la opt luni după încheierea războiului, dar a reprezentat punctul culminant al luptei împotriva sclaviei. Când a început războiul, unii din Nord au fost împotriva luptei pe care o vedeau ca pe o cruciadă pentru a pune capăt sclaviei. Deși mulți democrați nordici și republicani conservatori se opuneau expansiunii sclaviei, erau ambivalenți în ceea ce privește scoaterea în întregime în afara legii a instituției. Escaladarea războiului după prima bătălie de la Bull Run, Virginia, din iulie 1861, i-a determinat pe mulți să regândească rolul pe care sclavia l-a jucat în crearea conflictului.

Până în 1862, Lincoln și-a dat seama că era o nebunie să ducă un război atât de sângeros fără planuri de eliminare a sclaviei. În septembrie 1862, în urma victoriei Uniunii în Bătălia de la Antietam, în Maryland, Lincoln a emis Proclamația de emancipare, declarând că toți oamenii înrobiți din teritoriile care se aflau încă în rebeliune la 1 ianuarie 1863 vor fi declarați liberi pentru totdeauna. Măsura a fost în mare măsură simbolică, deoarece a eliberat doar persoanele înrobite din zonele aflate în afara controlului Uniunii, dar a schimbat conflictul dintr-un război pentru reunificarea statelor într-un război ale cărui obiective includeau distrugerea sclaviei.

Lincoln credea că un amendament constituțional era necesar pentru a asigura sfârșitul sclaviei

În 1864, Congresul a dezbătut mai multe propuneri. Unii au insistat asupra includerii unor prevederi care să împiedice discriminarea negrilor, dar Comisia Judiciară a Senatului a furnizat limbajul final. Acesta a împrumutat din Ordonanța de Nord-Vest din 1787, când sclavia a fost interzisă în zona de la nord de râul Ohio. Senatul a adoptat amendamentul în aprilie 1864.

O victorie republicană în alegerile prezidențiale din 1864 ar fi garantat succesul amendamentului. Platforma republicană cerea „distrugerea totală și completă” a sclaviei, în timp ce democrații favorizau restaurarea drepturilor statelor, care ar fi inclus cel puțin posibilitatea ca statele să mențină sclavia. Victoria zdrobitoare a lui Lincoln a pus în mișcare evenimentele care au dus la ratificarea amendamentului. Camera a adoptat măsura în ianuarie 1865 și a fost trimisă statelor pentru ratificare. Când Georgia a ratificat-o la 6 decembrie 1865, instituția sclaviei a încetat efectiv să mai existe în Statele Unite.

Registration

Aici iti poti reseta parola