Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Președintele Lincoln i-ar fi scris mamei unor victime din Războiul Civil
Articole online

Președintele Lincoln i-ar fi scris mamei unor victime din Războiul Civil

Lincoln

Președintele Lincoln i-ar fi scris mamei unor victime din Războiul Civil

Legenda spune că, la 21 noiembrie 1864, președintele Abraham Lincoln compune o scrisoare către Lydia Bixby, văduvă și mamă a cinci bărbați care au fost uciși în Războiul Civil. O copie a scrisorii a fost apoi publicată în Boston Evening Transcript pe 25 noiembrie și a fost semnată „Abraham Lincoln”. Scrisoarea originală nu a fost niciodată găsită.

Scrisoarea exprima condoleanțe doamnei Bixby pentru moartea celor cinci fii ai săi, care au luptat pentru a păstra Uniunea în Războiul Civil. Autorul regretă cât de „slabe și nefolositoare trebuie să fie orice cuvinte ale mele care ar trebui să încerce să vă liniștească de la durerea unei pierderi atât de copleșitoare”. El a continuat cu o rugăciune ca „Tatăl nostru ceresc să potolească angoasa doliului vostru [și să vă lase] amintirea prețioasă a celor iubiți și pierduți, precum și mândria solemnă care trebuie să vă aparțină, de a fi depus un sacrificiu atât de costisitor pe altarul Libertății.”

Cercetătorii continuă să dezbată paternitatea scrisorii și autenticitatea copiilor tipărite între 1864 și 1891. La acea vreme, copiile mesajelor prezidențiale erau adesea publicate și vândute ca suveniruri. Mulți istorici și arhiviști sunt de acord că scrisoarea originală a fost probabil scrisă de secretarul lui Lincoln, John Hay. În ceea ce privește pierderea doamnei Bixby, cercetătorii au descoperit că doar doi dintre fiii ei au murit de fapt luptând în timpul Războiului Civil. Un al treilea a fost lăsat la vatră în mod onorabil, iar un al patrulea a fost dat afară din armată în mod dezonorant. Soarta celui de-al cincilea fiu este necunoscută, dar se presupune că a dezertat sau a murit într-un lagăr de prizonieri confederat. În ciuda originilor sale dubioase, textul scrisorii a devenit și mai faimos când a fost citat în filmul epic al lui Steven Spielberg din Al Doilea Război Mondial, Saving Private Ryan (1998).

Registration

Aici iti poti reseta parola