Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Primul discurs împotriva sclaviei a viitorului președinte american, Abraham Lincoln
Articole online

Primul discurs împotriva sclaviei a viitorului președinte american, Abraham Lincoln

Lincoln

16 octombrie 1854: Abraham Lincoln se pronunță împotriva sclaviei

În conformitate cu prevederile Actului Kansas-Nebraska, două noi teritorii – Kansas și Nebraska – urmau să fie admise în Uniune, iar cetățenii fiecărui teritoriu urmau să aibă puterea de a decide dacă sclavia va fi permisă sau nu în interiorul granițelor teritoriului respectiv. Se credea că actul va crea un precedent pentru a determina legalitatea sclaviei în alte noi teritorii. Controversele legate de acest act au influențat cursele politice din întreaga țară în acea toamnă. Aboliționiștii, precum Lincoln, sperau să convingă legislatorii din noile teritorii să respingă sclavia.

Lincoln, care practica avocatura la acea vreme, a făcut campanie în numele republicanilor aboliționiști din Illinois și a atacat Legea Kansas-Nebraska. El i-a denunțat pe membrii Partidului Democrat pentru că au susținut o lege care „presupune că poate exista un drept moral în înrobirea unui om de către un alt om”.

Lincoln credea că legea contravenea principiului fondator american conform căruia „toți oamenii sunt creați egali”

Lincoln era un aboliționist în sufletul său, dar și-a dat seama că scoaterea în afara legii a sclaviei în statele în care aceasta exista deja ar putea duce la război civil. În schimb, el a pledat pentru scoaterea în afara legii a răspândirii sclaviei în noi state. El spera ca acest plan să păstreze Uniunea și să elimine încet sclavia prin limitarea acesteia în Sud, unde, credea el, „va muri cu siguranță de o moarte lentă”.

Lincoln și colegii săi aboliționiști au fost consternați atunci când, în noiembrie, locuitorii din Kansas au votat un candidat pro-sclavie în Congres. Pe măsură ce cariera politică a lui Lincoln a luat avânt în următorii ani, el s-a referit continuu la Legea Kansas-Nebraska și la aparenta inevitabilitate ca Kansas să devină un stat sclavagist ca fiind „o violență… a fost concepută prin violență, a fost adoptată prin violență, este menținută prin violență și este executată prin violență”.

Lincoln a continuat să facă o campanie activă împotriva sclaviei în Kansas și a ajutat la strângerea de fonduri pentru a susține candidații anti-sclavie din acest stat. Între timp, și-a continuat practica de avocat și a candidat pentru Senatul SUA în 1859. Deși a pierdut în fața democratului Stephen Douglas, Lincoln a început să-și facă un nume în politica națională și a câștigat un sprijin tot mai mare din partea nordului și a aboliționiștilor din întreaga națiune. Acest electorat a fost cel care l-a ajutat să câștige președinția în 1860.

Registration

Aici iti poti reseta parola