Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rapoarte despre un armistițiu între Israel și Jihadul Islamic Palestinian după zile de lupte
Articole online

Rapoarte despre un armistițiu între Israel și Jihadul Islamic Palestinian după zile de lupte

razboi

Încetarea focului a fost convenită după trei zile de lupte declanșate de raidurile aeriene israeliene în Fâșia Gaza, spun oficialii egipteni

Oficialii egipteni, care deseori intermediază între Israel și grupurile armate din Gaza, au fost citați de Reuters și al Jazeera, care au declarat că armistițiul va intra în vigoare duminică seara.

Purtătorii de cuvânt ai armatei israeliene și ai Jihadului Islamic nu au comentat aceste informații, spunând doar că sunt în contact cu Cairo.

Acordul raportat ar trebui să oprească cel puțin temporar vărsarea de sânge care a izbucnit vineri în teritoriul blocat, odată cu operațiunea „preventivă” a Israelului „Breaking Dawn”, care, potrivit acestuia, a zădărnicit presupusele atacuri cu rachete planificate de Jihadul Islamic palestinian.

În total, 31 de palestinieni, printre care șase copii, precum și membri ai Jihadului Islamic, și-au pierdut viața în campania de bombardamente și aproximativ 250 de persoane au fost rănite, în timp ce 13 israelieni au fost tratați la spital pentru răni ușoare, în timp ce sute de rachete de ripostă au fost lansate de la granița cu Gaza spre sudul țării.

Israelul a declarat că o rachetă rătăcită lansată de Jihadul Islamic a ucis sâmbătă mai mulți copii în Jabalia, în nordul Gaza. Jihadul Islamic nu a comentat revendicarea, în timp ce gruparea aliniată Hamas, care conduce fâșia, a acuzat Israelul de atac.

Această explozie este cea mai gravă izbucnire a violențelor între militanții israelieni și palestinieni de la războiul de 11 zile din luna mai a anului trecut. Forțele de apărare israeliene (IDF) semnalaseră că această campanie ar trebui să dureze aproximativ o săptămână; Israelul a provocat pierderi semnificative Jihadului Islamic în ultimele trei zile, inclusiv uciderea țintită a doi comandanți de rang înalt.

Dacă ultima confruntare ar putea încă escalada într-un conflict la scară largă depinde în mare măsură de faptul dacă Hamas, mișcarea islamistă mai mare care controlează banda, decide să intervină. Deși cele două grupări sunt aliate, Hamas nu și-a refăcut complet arsenalul sau rețeaua de tuneluri de la războiul din mai anul trecut și a rezistat să fie atrasă în lupte. Cu toate acestea, toate părțile sunt conștiente că fiecare oră care trece sporește riscul de eroare de calcul sau de escaladare.

Spre deosebire de Hamas, Jihadul Islamic nu este responsabil de gestionarea afacerilor zilnice ale teritoriului sărăcit

Prin urmare, este privit ca o facțiune mai militantă a rezistenței, care acționează adesea independent și uneori chiar subminează autoritatea Hamas.

Cei 2,2 milioane de locuitori din Gaza au fost deja zdruncinați de spasmul neașteptat de violență, care vine după patru războaie și alte câteva bătălii din ultimii 15 ani.

O blocadă comună israeliano-egipteană impusă după ce Hamas a preluat controlul în 2007 a transformat energia electrică și apa potabilă în produse de bază și a blocat o populație care se confruntă cu un șomaj de aproximativ 50% și cu o infrastructură medicală în ruină.

Tensiunile au fost de asemenea ridicate duminică în Ierusalim și în Cisiordania ocupată, după ce Jihadul Islamic a lansat în timpul nopții rachete îndreptate spre vestul Ierusalimului, iar un număr mare de vizitatori evrei au fost admiși în incinta moscheii Al-Aqsa pentru a comemora Tisha B’Av, distrugerea a două temple antice care se aflau cândva în acest loc.

Zona contestată este sfântă pentru musulmani și evrei, care o numesc Muntele Templului. Neoficial, evreilor li se permite să viziteze, dar nu să se roage în acest loc. Cu toate acestea, în ultimii ani, numărul tot mai mare de vizitatori evrei, uneori rugându-se sau cu escortă de poliție, a exacerbat temerile palestiniene de lungă durată că Israelul intenționează să anexeze complexul.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola