Evenimentul Istoric > Articole online > Rămăşiţele pământeşti ale dictatorului spaniol Franco vor fi exhumate joi
Articole online

Rămăşiţele pământeşti ale dictatorului spaniol Franco vor fi exhumate joi

Joi, 24 octombrie, la ora 10:30, rămăşiţele dictatorului spaniol Francisco Franco vor fi exhumate din mausoleul din apropiere de Madrid unde sunt îngropate.

Anunţul a fost făcut de Guvernul de la Madrid.

Osemintele vor fi transferate la cimitirul municipal El Pardo-Mingorrubio din Madrid, anunţă cotidianul spaniol El Pais.

Operaţiunea se va desfăşura în prezenţa membrilor familiei dictatorului, a precizat Executivul spaniol într-un comunicat difuzat luni.

„Exhumarea şi reînhumarea se vor face într-un cadru restrâns, în prezenţa apropiaţilor săi” şi a ministrului Justiţiei, Dolores Delgado, se mai arată în comunicat.

Familia Franco a depus fără succes mai multe recursuri în justiţie pentru a păstra rămăşiţele dictatorului în grandiosul mausoleu de marmură Valle de los Caídos, care are pe el o cruce gigant şi care a fost construit în munţi la 50 de kilometri nord-vest de Madrid.

Tensiunile actuale din Catalunia ar fi putut fi un motiv de amânare a operaţiunii, dar totul este pregătit de mai multe zile, iar Executivul spaniol nu se aşteaptă să apară vreo problemă.

În orice eventualitate, programul prevede transferarea osemintelor dictatorului la bordul unui elicopter, pentru a se evita orice altercaţie.

De la venirea sa la putere în iunie 2018, premierul socialist Pedro Sanchez a făcut din exhumarea lui Franco una dintre priorităţile sale, pentru ca mausoleul să nu mai fie un loc de apologie a franchismului.

La 25 septembrie, Curtea Supremă din Spania a respins ultimul recurs depus de familie, validând decizia guvernului socialist de a exhuma rămăşiţele.

Biserica Catolică Spaniolă a dat asigurări apoi că nu se va opune exhumării lui Franco, îngropat din 1975 într-o biserică a cărei construcţie a fost decisă de dictatorul însuşi, fiind ridicată în special de mii de prizonieri republicani.

Mormântul său este instalat la loc de cinste, în apropiere de altar.

Franco a condus Spania de la sfârşitul Războiului Civil pe care l-a câştigat în 1939 şi până la moartea sa în 1975. 

CREDIT FOTO: El Pais
 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola