Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Puzzle-ul geologic al continentului pierdut din Argoland a fost rezolvat
Articole online

Puzzle-ul geologic al continentului pierdut din Argoland a fost rezolvat

continent Argoland

Puzzle-ul geologic al continentului pierdut din Argoland a fost rezvolat 

Această trăsătură subacvatică dă numele continentului nou format Argoland, care trebuie să fi plutit în derivă până în locul în care se află astăzi insulele din Asia de Sud-Est. Un studiu al regiunii nu oferă nicio dovadă a existenței unui continent mare ascuns sub insule, ci doar rămășițe ale unor mici fragmente continentale, ceea ce a devenit un puzzle geologic.

Geologii de la Universitatea din Utrecht au reușit acum să reconstruiască istoria continentului pierdut. După cum se pare, Argoland este în fragmente, dar este încă acolo. „Altfel, ne-am fi confruntat cu o problemă științifică majoră”.

Geologii disting crusta Pământului în două tipuri principale: crusta oceanică, mai densă, și crusta continentală, mai puțin densă. Aceste mase continentale mai puțin dense se pot extinde uneori sub nivelul mării, la fel ca în scenariul unui alt continent „dispărut”, Marea Adria. La fel ca și Argoland, Marea Adria a fost alcătuită din diverse fragmente izolate de bazine oceanice înguste, care ulterior au fuzionat într-o singură placă tectonică.

Ce s-a întâmplat cu Argoland?

La un moment dat, în trecut, Marea Adria a ajuns în mantaua Pământului, lăsând în urmă stratul său superior, ceea ce a dus la formarea lanțurilor muntoase din sudul Europei. În schimb, Argoland nu a lăsat nicio dovadă sub forma unor straturi de rocă pliate:

„Dacă continentele se pot scufunda în mantaua și pot dispărea în întregime, fără a lăsa urme geologice la suprafața Pământului, atunci nu am avea o idee prea clară despre cum ar fi putut arăta Pământul în trecutul geologic. Ar fi aproape imposibil să creăm reconstrucții fiabile ale fostelor supercontinente și ale geografiei Pământului în epoci trecute”, explică geologul Douwe van Hinsbergen de la Universitatea din Utrecht.

„Aceste reconstrucții sunt vitale pentru înțelegerea proceselor precum evoluția biodiversității și a climei sau pentru găsirea de materii prime. Și la un nivel mai fundamental: pentru a înțelege cum se formează munții sau pentru a elabora forțele motrice din spatele tectonicii plăcilor; două fenomene care sunt strâns legate între ele.”

continent Argoland

Puzzle-ul pe care Advokaat și Van Hinsbergen l-au rezolvat se potrivește perfect între sistemele geologice învecinate din Himalaya și Filipine

Următoarea întrebare la care Van Hinsbergen dorea să primească răspuns este ce ne poate spune geologia Asiei de Sud-Est despre soarta Argolandului. „Aveam de-a face, la propriu, cu insule de informații, motiv pentru care cercetarea noastră a durat atât de mult. Am petrecut șapte ani pentru a pune cap la cap puzzle-ul”, spune Advokaat.

„Situația din Asia de Sud-Est este foarte diferită de cea din locuri precum Africa și America de Sud, unde un continent s-a rupt net în două bucăți. Argoland s-a fragmentat în mai multe cioburi diferite. Acest lucru ne-a obstrucționat viziunea asupra călătoriei continentului”.

Totuși, acest lucru s-a schimbat atunci când a recunoscut că fragmentele au ajuns în pozițiile lor actuale aproximativ în același timp, aruncând lumină asupra legăturilor lor anterioare. Aceste fragmente s-au asamblat ca un mozaic, Argolandul fiind ascuns sub junglele luxuriante care se întind pe zone semnificative din Indonezia și Myanmar.

O caracteristică interesantă

Acest tip de fragmentare este o trăsătură caracteristică a microcontinentului. Argoland nu a fost niciodată un continent singular, bine definit și coerent; în schimb, seamănă cu un „Argopelago” format din fragmente de microcontinente separate de bazine oceanice străvechi. În acest sens, are asemănări cu Marea Adria, care a fost în mare parte subjugată în mantaua Pământului până în prezent, sau cu Zeelandia, continentul predominant scufundat situat la est de Australia. „Despicarea Argolandului a început în urmă cu aproximativ 300 de milioane de ani”, adaugă Van Hinsbergen.

Munca lor de detectivi explică, de asemenea, de ce Argoland este atât de fragmentat: dezmembrarea s-a accelerat în urmă cu aproximativ 215 milioane de ani, când continentul s-a sfărâmat în așchii subțiri.

Geologii au efectuat lucrări de teren pe mai multe insule, inclusiv Sumatra, Insulele Andaman, Borneo, Sulawesi și Timor, pentru a-și testa modelele și a determina vârsta straturilor de rocă cheie.

Registration

Aici iti poti reseta parola