Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Putin va „îngheța” UE ca represalii pentru „opțiunea nucleară” cu care-l amenință Biden?
Articole online

Putin va „îngheța” UE ca represalii pentru „opțiunea nucleară” cu care-l amenință Biden?

Opțiunea nucleară a lui Biden

Se spune că Biden se gândește la deconectarea Rusiei de la sistemul internațional de plăți folosit de băncile din întreaga lume ca o altă formă de sancționare, pe măsură ce tensiunile la granița dintre Ucraina și Rusia cresc.
În timp ce oficialii americani consideră acest lucru ca un factor de descurajare, controlul Rusiei asupra aprovizionării cu gaze europene ăi dă posibilitatea să răspundă devastator. „Rusia nu ar reduce pur și simplu furnizarea de gaz către UE ca răspuns?” s-a întrebat retoric pe Twitter Christina Pushaw secretarul de presă al guvernatorului Floridei Ron DeSantis.

Putin se va răzbuna pe UE

Controlul lui Putin pe piața europeană a energiei a fost deja testat când Gazprom, compania de stat a Rusiei, a redus livrările în speranța de a accelera aprobarea noii conducte Nord Stream 2 și de a evita aplicarea legislației UE în sistem.
Rusia furnizează aproximativ 40% din importurile de gaze naturale ale UE și, prin urmare, iar blocul european este puternic dependent de Rusia pentru securitatea sa energetică. Jocul lui Putin cu furnizarea de gaz a dus la creșterea prețurilor la energie în Europa până la niveluri record, aruncând UE într-o criză energetică.
Exemplul Moldovei spune multe. Guvernul de la Chișinău a fost nevoit să anunțe stare de urgență energetică în octombrie, când Gazprom și-a redus aprovizionarea cu gaze la „numai 67 la sută din nevoile Moldovei”, potrivit șefului operatorului de stat ucrainean de transport de gaze GTSOU, Sergi Makogon.

Cel mai recent avertisment al lui Biden în ceea ce privește opțiunea nucleară vine înainte de reuniunea video cu Putin de astăzi. E greu de presupus că discuțiile vor duce la vreun rezultat concret, atâta vreme cât Biden la declarat săptămâna trecută că nu va „accepta liniile roșii ale nimănui”.
Ca urmare, reprezentanții Kremlinului au declarat ieri că Moscova nu se așteaptă la progrese de la întâlnirea de astăzi.
Această „opțiunea nucleară” nu este un concept creat de Biden.
În aprilie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care spunea că ar exclude Rusia din sistemul internațional de plăți SWIFT în cazul în care trupele lui Putin invadează Ucraina.
Astfel de amenințări împotriva Rusiei au fost făcute încă din 2014, când Marea Britanie a cerut celorlalți lideri europeni să ia în considerare această „opțiune nucleară”.
Alexei Kudrin, fostul ministru de finanțe al Rusiei, a făcut o prognoză la acea vreme că această mișcare ar putea determina o scădere a PIB-ului Rusiei cu cinci procente.
Prim-ministrul de atunci, Dmitri Medvedev, a spus la acea vreme că separarea Rusiei de la SWIFT era considerată o escaladare majoră sau „o declarație de război”.

Cine pierde mai mult?

Maria Shagina, de la Centrul Carnegie din Moscova, a explicat: „De atunci, probabilitatea ca această opțiune nucleară să fie implementată a rămas scăzută. Nivelul ridicat de interconexiune al Rusiei cu Occidentul a funcționat ca un scut.
„Statele Unite și Germania ar putea pierde cel mai mult dacă Rusia ar fi deconectată, deoarece băncile din SUA și Germania sunt cei mai frecventi utilizatori SWIFT care comunică cu băncile rusești.”
Lovitura ar fi cumplită și pentru Rusia. Când băncile iraniene au fost deconectate de la SWIFT, țara a pierdut aproape jumătate din veniturile din exporturile de petrol și 30% din comerțul exterior, scrie Daily Express.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola